Με σημαία του δεκαεξάκτινου Ήλιου της Βεργίνας φωτογραφήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στον Όλυμπο.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, αναρριχήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στον Μύτικα, όπου και φωτογραφήθηκε με τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

«Όταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφηση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα. Τη σημαία με τον μακεδονικό δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλώ πάντοτε μαζί μου», ανέφερε ο ίδιος την εφημερίδα της ΠΓΔΜ, Vest, η οποία φιλοξενεί πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του.

«Ένα άλλο μέλος της ορειβατικής ομάδας είχε μαζί του την κρατική σημαία της χώρας μας. Έτσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν και οι δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Ads

Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στο άρθρο 7/παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.

ΥΠΕΞ: Οι προκλήσεις δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις

«Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο. Δεν τον παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα.

«Οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν. Και σίγουρα όχι την ΠΓΔΜ και το λαό της», συμπλήρωσε.