Ο κυβερνητικός μηχανισμός μετά το φιάσκο στη διαχείριση του χιονιά έχε επιδοθεί σε ένα «blame game» επιχειρώντας να μείνει εκτός κάδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ει δυνατόν και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.

Ads

Οι ευθύνες από την κυβέρνηση επιρρίπτονται σε Αττική Οδό, Περιφέρεια Αττικής και Δήμους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ακόμη και ότι η Μεσογείων και η Κατεχάκη δεν είναι στην ευθύνη του κράτους, ενώ ο Αδώνις Γεωργιάδης κατηγόρησε και τους οδηγούς, οι οποίοι όπως είπε παρότι είχαν ενημερωθεί για την κακοκαιρία βγήκαν στους δρόμους χωρίς αλυσίδες.

Ωστόσο λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου, η Πολιτική Προστασία είχε εκδώσει δελτίο Τύπου διαβεβαιώνοντας για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Μάλιστα στη σύσκεψη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των κινήσεων όλων των συναρμόδιων φορέων σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ads

Η παρουσία τους επιβεβαιώνει πως οι στενότεροι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν ενημερωθεί για το «επιχειρησιακό σχέδιο» αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, το είχαν εγκρίνει και λογικά ενημέρωσαν και τον πρωθυπουργό. Μάλιστα οι Άκης Σκέρτσος και Χρήστος Τριαντόπουλος συμμετείχαν και σε μια ακόμη σύσκεψη, την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν επέλθει το χάος στην Αττική, πάλι υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφερόταν πως ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος και για την εφαρμογή του σχεδίου «Βορέας», που είχε δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω κακοκαιρίας και προβλέπει τις άμεσες ενέργειες του «επιτελικού κράτους» σε περίπτωση χιονοπτώσεων και παγετού.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν πως το Μαξίμου και γνώριζε για τους σχεδιασμούς και τους είχε εγκρίνει, γεγονός που καταρρίπτει την απόπειρα να χρεωθεί αποκλειστικά το «ναυάγιο» της διαχείρισης στην Περιφέρεια Αττικής και την διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού.