Υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (περίπου 3.000) αλλά και με μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ads

 
Χορηγός ο όμιλος Βαρδινογιάννη που έβαλε τα καύσιμα και πλέον η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με «τιμή και δόξα» όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης. Αβραμόπουλος. Υπενθυμίζεται πως τα μηχανοκίνητα τμήματα έχουν αποσυρθεί από το 2010.
 
Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου το κόστος των παρελάσεων θα ανέλθει περίπου στα 650.000 ευρώ. Συνολικά στην παρέλαση της Δευτέρας θα συμμετάσχουν μαχητικά aerosk;afh (F-16, Μιράζ 2000, F4 και βομβαρδιστικά τύπου Α7), ένα F16 Block 52 plus, 5 ελικόπτερα, άρματα μάχης τύπου LEO 1A5, ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού από τεθωρακισμένα οχήματα, τάγμα διαφόρων τύπων και μία μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων και συστοιχιών πυραύλων MLRS και HAWK, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
 
Ωστόσο στην παρέλαση θα υπάρχουν και «απουσίες» λόγω της απόφασης του περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα να στείλει πρόσκληση στη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η πιθανή παρουσία στελεχών της έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Από την παρέλαση αποφάσισε να απέχει και το ΚΚΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη θα είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί κάνοντας λόγο για «απόφαση πρόκληση». Και το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα να ανακαλέσει την πρόσκληση στους χρυσαυγίτες.  
 
Πρόβλημα ενδέχεται να υπάρξει και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ο οποίος αν και δήλωσε πως θα παρευρεθεί σημείωσε πως στην παρέλαση θα είναι «ή οι χρυσαυγίτες ή αυτός». Σημειώνεται πως ο Α. Τζιτζικώστας αρχικά ειρωνεύτηκε τον Γ. Μπουτάρη λέγοντας πως ξέρουμε πως προτιμάει άλλες παρελάσεις (αναφορά στο Gay Pride) ενώ στη συνέχεια δήλωσε στο δελτίο του Mega ότι «τήρησε το γράμμα του νόμου, του υπ. Εσωτερικών, που μου ζητάει να προσκαλώ όλους τους βουλευτές των κομμάτων του κοινοβουλίου». «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα θέσω εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. Η Πολιτεία είναι αυτή και η πολιτική ηγεσία και η ελληνική Βουλή, που αν θέλουν μπορούν να θέσουν τη Χρυσή Αυγή εκτός νόμου και φυσικά τότε τηρώντας πάλι τον νόμο δεν θα προσκληθούν σε οποιαδήποτε άλλη παρέλαση», πρόσθεσε.
 
Στο ναό του Αγίου Δημητρίου
 
Με την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
 
Την Κυριακή στις 11 το πρωί ο Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο έκθεση κειμηλίων που διοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τίτλο: «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε», ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή. Τη Δευτέρα θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 
imageΟ πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης συνδέοντάς την με την ανάγκη να μην υπάρχει λήθη και άγνοια όσον αφορά «τη θηριωδία του ναζισμού». Σε αντιφώνησή του προς τον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού σε γεύμα που παρατέθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε πως «αν δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μπροστά», συμπληρώνοντας πως για τη νέα γενιά η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι «κάπως σαν τύφλωση».

 
«Μάθαμε με δραματικό τρόπο τι θα πει λήθη και άγνοια», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρατηρώντας ότι «σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του ναζισμού, εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί αυτής της ιδεολογίας». «Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Όπως είπε, «είναι μια προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά στην πατρίδα μας είναι κάτι περισσότερο: είναι προσβολή της ιστορίας μας». «Εδώ», πρόσθεσε, «έχουμε τόσους μαρτυρικούς τόπους, έγιναν ολοκαυτώματα, δεν έχουμε δικαίωμα να μην θυμόμαστε, να ξεχνάμε και να μην ξέρουμε. Χάνοντας την ιστορική μας μνήμη, χάνουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας».
 
Τέλος εξέφρασε τον σεβασμό του στο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου «τα κίνητρα είναι περιορισμένα και η δοκιμασία μεγάλη».«Εσείς που υπηρετείτε στις  Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας τι θα πει πατριωτισμός, προσφορά, καθήκον.  Η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα δεν εκφράζεται με κραυγές, με επίδειξη ή με κομπασμούς. Είναι μια εσωτερικευμένη δύναμη που αποδεικνύεται στην πράξη με έργα, όχι με λόγια», κατέληξε.
 
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας πως «οι Έλληνες μπορούμε». «Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ένα βαθύ αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας και κανείς δεν πρέπει να στερεί από τον ελληνικό λαό αυτό που πρώτα και κύρια θέλει. Να νιώσει ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.