Το «πράσινο φως» για τη λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κάνοντας «πραξικόπημα» στο περιφερειακό συμβούλιο. Οι μονομερείς αποφάσεις του εκτός του κανονισμού ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ads

Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις είχαν ζητήσει για έκτη φορά να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, εστιάζοντας στον ΧΥΤΑ Φυλής και την απόφαση 248/2019 του ΕΔΣΝΑ. Αν και ο περιφερειάρχης το αρνούνταν τελευταία στιγμή αποφάσισε να θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Μετά από πολύωρη συζήτηση και ψηφφορία επί του θέματος, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι θα βάλει θέμα για το Γραμματικό στο επόμενο συμβούλιο, για να αλλάξει γνώμη μέσα σε λίγα λεπτά και να ζητήσει να γίνει άμεσα η σχετική ψηφοφορία για τον ΧΥΤΥ.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών μέχρι και ο πρόεδρος του συμβουλίου του είπε το εξής: «Αντιλαμβάνομαι, κ. περιφερειάρχη, ότι θέλετε να τεθεί επειδή κατέστη ώριμο, αλλά δεν έχει γίνει με τον δέοντα τρόπο». Λίγο μετά, όμως, πήρε πίσω όσα ο ίδιος είχε πει νωρίτερα.

Ο Γιώργος Πατούλης και η παράταξή του προσπάθησε να «πιαστεί» από αναφορές για το Γραμματικό που υπήρχαν στο αίτημα της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική» για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των απορριμμάτων. Σχεδόν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν ότι, για να τεθεί το θέμα, πρέπει να γίνει δεκτό από όσους αιτήθηκαν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ads

Τότε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αν και σχεδόν όλες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις είχαν αποχωρήσει καταγγέλλοντας πραξικοπηματικές διαδικασίες, η πλειοψηφία ισχυρίστηκε ότι μπορεί να θέσει το θέμα του Γραμματικού σε ψηφοφορία, τροποποιώντας το θέμα με την πλειοψηφία των μελών του σώματος -κάτι που είχε προτείνει νωρίτερα ο σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής», Χρ. Καραμάνος κι έτσιηΗ λειτουργία του Γραμματικού ψηφίστηκε τελικά από τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις (Πατούλη – Δούρου).