Με παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών απειλεί ο Μάκης Βορίδης, εάν η τρόικα επιμείνει στη λύση που περιελάμβανε το νομοσχέδιο Ραγκούση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει νομοσχέδιο Ραγκούση», ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο κλάδος των ταξί θα ανοίξει με πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς, «αυτό συνάδει με το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον».

Ads

 
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την τρόικα, ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για εποικοδομητική και διεξοδική συζήτηση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να πράξει κάτι που είναι αντίθετο στη συνείδηση του. Σε ερώτηση για το αν το νομοσχέδιο Ραγκούση, συνάδει με τη συνείδηση του απάντησε αρνητικά.
 
Παράλληλα, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Γιάννη Ραγκούση, σημείωσε πως όσοι σπεύδουν να ερμηνεύσουν ποιες είναι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καλό θα είναι να περιμένουν και πρόσθεσε πως οι ρυθμίσεις που θα γίνουν στο θέμα των ταξί θα είναι «σταθμισμένες και ορθολογικές». «Τηρούμε το μνημόνιο. Όχι τις ιδεοληψίες του οποιουδήποτε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το κλιμάκιο της τρόικας με επικεφαλής τον Ματίας Μορς, υποδέχθηκε θετικά την άποψη του κ. Βορίδη, ο οποίος τόνισε ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μιλούν για άνοιγμα στην γραμμή του Ν. 3919/2011 με άρση των περιορισμών εισόδου στο επάγγελμα, όπως ο αριθμός και το διοικητικό κόστος των αδειών, «σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές».
 
«Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι το συμφέρον των ταξιτζήδων, αλλά τα συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια, συνέχισε ο υπουργός Υποδομών, τονίζοντας την πρόθεσή του να φέρει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν.
 
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τους ελεγκτές της τρόικας «ανθρώπους λογικούς που μιλάνε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση».
 
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο κλάδος των φορτηγών δημοσίας χρήσης θα απελευθερωθεί πλήρως την 1η Ιανουαρίου 2012, καθώς προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο, με ξεχωριστό νομοσχέδιο.
 
Ο κ. Βορίδης αναμένεται να συναντηθεί ξανά με την τρόικα τον Ιανουάριο, οπότε και θα εξεταστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του ανοίγματος των επαγγελμάτων.