“Μπόνους” για τους συνεπείς φορολογούμενους προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και με 100 δόσεις.

Ads

“Δεν θέλουμε ο συνεπής φορολογούμενος να νιώσει χαζός. Αντίθετα θα πρέπει να τον επιβραβεύσουμε”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον Ant1, σημειώνοντας πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει τελειώσει η επεξεργασία της ρύθμισης για τις 100 δόσεις ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, το μπόνους εξυπηρετεί έναν διπλό στόχο:

  • Πρώτον, να αποφευχθεί η όποια δυσαρέσκεια εκφράσθηκε τις τελευταίες ημέρες εκ μέρους φορολογουμένων που έχουν εκπληρώσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους μετά το “κούρεμα” όχι μόνο των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, αλλά και μέρους του “κεφαλαίου” (αρχικού φόρου) όσων υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
  • Δεύτερον, να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος σχέσεων καλής πίστης μεταξύ κράτους και πολίτη προκειμένου να αποκατασταθεί έτσι και η φορολογική συνείδηση των Ελλήνων, η οποία έχει τρωθεί επί σειρά ετών.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως παρότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά ο τρόπος και το ποσοστό του “μπόνους”, αφού το νομοσχέδιο θα γράφεται και θα χτενίζεται τουλάχιστον για ένα με δύο 24ωρα ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα κίνητρα που εξετάζεται να δοθούν στους συνεπείς φορολογούμενους που θα καταβάλλουν κανονικά το ποσό το οποίο θα αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό της εφορίας θα είναι η παροχή έκπτωσης 10%.

Ads

Το ποσό αυτό δεν εξετάζεται τυχαία. Οι σχετικοί υπολογισμοί δείχνουν πως ακόμη και στο πιο ευνοϊκό σενάριο σε περίπτωση περικοπής 50% της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 όσων προχωρήσουν στην άμεση εξόφλησή της, το “κούρεμα” αρχικού φόρου μετά την απαλοιφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων (που υποχρεωτικά θα προηγούνται έναντι του “κεφαλαίου” στη μείωση του καταβλητέου ποσού) όποιου προβεί σε ρύθμιση δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αυτό (10%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύει μια έκπτωση 1,5% στην περίπτωση κατά την οποία επιλέξει κάποιος την εφάπαξ καταβολή του χρεωστικού ποσού της εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος αντί έως 3% που δικαιούται. Ακόμη εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τα ευεργετήματα της ρύθμισης.