Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες, με το συντονιστικό στην Κεντρική Μακεδονία να συνεδριάζει πάλι το Σάββατο. Κλειστή και στα δύο ρεύματα η εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης λόγω των μπλόκων σε Νίκαια και Πλατύκαμπο. Άνοιξε o κόμβος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έπειτα από το αιφνιδιαστικό κλείσιμό του.

Ads

Για πέμπτη ημέρα παραμένει κλειστό το τελωνείο των Ευζώνων στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, λόγω του μπλόκου των αγροτών στον κόμβο της Ειδομένης. Φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό τα Σκόπια παραμένουν εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες των Σερρών έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών στον κόμβο του Λευκώνα.

Έκκληση Τζιτζικώστα προς αγρότες να ανοίξουν τον δρόμο για το «Μακεδονία»

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, και από άλλες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από τις 18:00 σε αιφνιδιαστικό αποκλεισμό του κόμβου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», «τουλάχιστον για δύο ώρες».

Ads

Να ανοίξουν τον δρόμο για το «Μακεδονία», κάλεσε τους αγρότες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Αφού συνομίλησε μαζί τους, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τους και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μαζί τους προκειμένου, όπως είπε, να βρει άμεσα λύσεις, για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, τα οποία αναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο σε κινητοποιήσεις.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στους αποκλεισμούς δρόμων, ενώ κάλεσε τους αγρότες να θέσουν τα αιτήματά τους στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, την ερχόμενη Δευτέρα.

Πιστοί στη δέσμευση που ανέλαβαν, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τη Χαλκιδική και από άλλες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αποχώρησαν από τον οδικό κόμβο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 20.00 και επέστρεψαν στο μπλόκο τους, στα «Πράσινα Φανάρια», στη διασταύρωση πριν τον αερολιμένα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια επιχείρησαν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Λιγότερο από μια ώρα διήρκησε και ο αποκλεισμός στα διόδια Μαλγάρων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, όπου οι αγρότες τα είχαν αποκλείσει με τρακτέρ, λίγο μετά τις 18.00 και τον άνοιξαν στις 19.00, «λόγω της αυξημένης κίνησης στο σημείο», όπως επισήμανε το μέλος της συντονοστικής επιτροπής, Γιώργος Κωστούδης.

Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν κοινή σύσκεψη το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο της Θέρμης και καλούν και όλους τους συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα μπλόκα.

Έχουν ζητήσει ήδη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό παρούσα και των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιμένουν να οριστεί ραντεβού. Ζητούν βελτιώσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι μαραθώνιες συσκέψεις που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες που είχαν βγάλει τα τρακτέρ τους στο κόμβο του Πλατυκάμπου Λάρισας φαίνεται πως τελικά δεν οδήγησαν σε συμφωνία για ενοποίηση των δυνάμεων τους με τους αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης.

Λίγο μετά τις 13:00 προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στο κόμβο του Πλατυκάμπου, ενώ, αύριο συνεδριάζουν εκ νέου.

Για ένατη ημέρα παραμένει το μπλόκο στη Νίκαια, κρατώντας κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα. Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να κινηθούν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.

Κλειστή έως τις 17:00 η εθνική Λάρισας-Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο ύψος της Ραχούλας.

Από τις 16:00 έως τις 18:00 παρέμεινε κλειστός ο δρόμος Τυρνάβου-Ελασσόνας στο Δαμάσι.

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, με τη συμμετοχή και κτηνοτρόφων.

Σε συμβολική κατάληψη της εφορίας Καστοριάς προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο κόμβο της Εγνατίας οδού, στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, με περισσότερα από 20 τρακτέρ απέκλεισαν για δύο ώρες τον δρόμο και την είσοδο των γραφείων της Εφορίας Καστοριάς, ενώ επιτροπή αγροτών, εκτός από την λίστα με τα αιτήματά τους, παρέδωσαν συμβολικά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας και τα κλειδιά των τρακτέρ τους στον διευθυντή της ΔΟΥ.

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα κλείσουν από τις 19:00 έως τις 21:00 τον κόμβο στο Κεφαλόβρυσο.

Κλειστή παραμένει η Ιόνια Οδός στο ύψος του Αγίου Δημητρίου στην Άρτα.

Συγκέντρωση και διαμαρτυρία πραγματοποίησαν αγρότες από το μπλόκο Πραιτωρίων στο υποκατάστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο του Ηρακλείου.

Επίσης κάλεσαν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες τις περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο και να γραφτούν στον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων.

Μέτρα για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και την εξυγίανση της αγοράς αγροτικών προϊόντων εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τη διεθνή έκθεση Zootechnia.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε τέσσερις πύλες εισόδου της χώρας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι αγρότες, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος ζήτησε να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Μιλώντας στη Βουλή επισήμανε πως το 90% των αγροτών καταβάλλει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Από τους 444.000 αγρότες που θα καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά, οι 400.000 θα καταβάλουν 87 ευρώ μηνιαίως αντί για 113 ευρώ που κατέβαλαν έως τώρα, και μόνο 620 θα καταβάλλουν υψηλή εισφορά.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ