Την άποψη ότι «η κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης έγινε σωστά γιατί ήταν αντιστοίχηση με το κόστος της παλαιάς μεθόδου» και ότι «πιο πολύ ωφελήθηκε η εξέταση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» εξέφρασε, σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος, με δύο επιστολές του προς την Επιτροπή ζήτησε να παραστεί και να εξεταστεί ως μάρτυρας για το θέμα των αρθροσκοπήσεων.

Ads

Ο Μ. Σαλμάς, στην εισηγητική του τοποθέτηση δήλωσε ότι «εφάρμοσε πρώτος στην Ευρώπη ως καθηγητής και ως γιατρός αυτή την εξέταση» και πρόσθεσε πως «στα 18 χρόνια που εκλέγεται βουλευτής ουδείς τον κατηγόρησε για οτιδήποτε».

«Ο βίος μου ήταν έντιμος και η διαδρομή μου καθαρή» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και συνέχισε: «Άσκησα τα ιατρικά μου καθήκοντα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας χωρίς αμοιβή, όπως διδάσκω και στο Πανεπιστήμιο χωρίς αμοιβή». Επίσης σημείωσε ότι ο ίδιος «ήταν ο υπουργός που έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη στο χώρο της διαφθοράς στο φάρμακο», ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος ήταν ο βασικός συντελεστής για να αποκαλυφθεί η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και την τιμή των 1.500 ευρώ που ορίστηκε, ο Μάριος Σαλμάς ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως γιατρός δεν είχε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα με τον ΕΟΠΥΥ και ανέφερε ότι στον τομέα των αρθροσκοπήσεων «δεν έχει καμία ευθύνη ή εμπλοκή».

Ads

Επίσης σημείωσε ότι η εταιρεία που έκανε αυτές τις αρθροσκοπήσεις εισέπραξε το ποσό των 276.458 χιλιάδων ευρώ.

Από αυτά είπε ότι ο ίδιος εισέπραξε από την εν λόγω εταιρεία και για τις αρθροσκοπήσεις και τις λοιπές υπηρεσίες που προσέφερε το ποσό των 50.000 χιλιάδων ευρώ, τα οποία έχει δηλώσει στην εφορία.

Ωστόσο, κατά την έναρξη της εξεταστικής σημειώθηκε ένταση όταν ο Μ. Σαλμάς υποστήριξε στην εισηγητική του τοποθέτηση ότι «δεν θα ανεχθεί συκοφαντίες, να λένε ότι είμαι εκπρόσωπος εκείνου του μηχανήματος για τις αρθροσκοπήσεις» και άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί σε μηνύσεις εάν ακουστούν «συκοφαντίες». Η τοποθέτηση αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα και Ανέττα Καββαδία ο οποίοι τον κατηγόρησαν ότι «πριν καν αρχίσει η διαδικασία απειλεί με μηνύσεις».

«Αν είναι δυνατόν να λένε ότι πήρα 1 εκατομμύριο ευρώ. Για αυτό αντέδρασα», αντέτεινε ο Μ. Σαλμάς για να δηλώσει ότι υπήρξε υπερβολικός στην τοποθέτησή του αυτή γιατί θεωρεί ότι έχει δεχτεί «λάσπη».

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα (την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης ) ο Μ. Σαλμάς ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα «εάν ήταν υπερκοστολογημένη η εξέταση» απάντησε ότι «όταν δίνεις μία τιμή και στη συνέχεια μειωθεί δεν σημαίνει ότι έχεις ευθύνες». Επίσης υποστήριξε ότι το ποσόν αυτό καθορίστηκε γιατί έγινε αντιστοίχηση της νέας με την παλαιά μέθοδο.

Στην ερώτηση «εάν στην επίμαχη εταιρεία υπήρξαν συγγενικά του πρόσωπα» ο Μ. Σαλμάς δήλωσε στην Εξεταστική ότι «στην εταιρεία που έκανε τις αρθροσκοπήσεις μέλη ήταν η σύζυγος του, ως νομική σύμβουλος, και λογιστής ο άνδρας της πρώτης του ξαδέλφης», επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν «αντίκειται στον νόμο» και δήλωσε ότι το ιατρείο του συστεγαζόταν με την εταιρεία που έκανε τις αρθροσκοπήσεις. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν ήταν ούτε ιδιοκτήτης ούτε ήταν και αυτός που είχε νοικιάσει το συγκεκριμένο μηχάνημα που έκανε τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις. «Το μηχάνημα το είχε νοικιάσει η εταιρεία με την οποία συστεγαζόμουν», σημείωσε.

Στην ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη εάν επιβαρύνθηκε ο ΕΟΠΥΥ» ο Μ. Σαλμάς απάντησε κατηγορηματικά: «Ούτε ένα ευρώ δεν επιβαρύνθηκε ο ΕΟΠΥΥ».

Ερωτηθείς από την εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφορικά με την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, ο Μάριος Σαλμάς επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε ατύπως με την ιδιότητα του γιατρού και όχι του βουλευτή.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε το θέμα «ζήτημα ηθικής τάξης» ξεκαθαρίζοντας ότι ο Μ. Σαλμάς «δεν είναι κατηγορούμενος και δεν έχει ποινικές ευθύνες».

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς ζήτησε να μάθει «τι χρήματα έχει δώσει ο ΕΟΠΥΥ στη συγκεκριμένη εταιρεία» και ο Μ. Σαλμάς απάντησε «ότι όλα όσα έχουν γραφεί είναι συκοφαντικά».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αρθροσκόπησης δεν είναι καθόλου παρωχημένη και στην ερώτηση «εάν η ορθοσκόπηση στην Ευρώπη και την Αμερική γίνεται χωρίς νοσηλεία» ο Μ. Σαλμάς επισήμανε ότι «δεν γίνεται καν στα νοσοκομεία και σε δύο ώρες φεύγουν οι ασθενείς». Επίσης ρώτησε τον Μ. Σαλμά «εάν ήταν γνώστης της τιμολόγησης των 1.500 ευρώ» με τον βουλευτή της ΝΔ να απαντά ότι «ουδεμία σχέση είχε με την τιμολόγηση-αντιστοίχηση».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσή του, ο M. Σαλμάς, ερωτηθείς για το «εάν ήταν σε κάποιες περιπτώσεις και ο παραγγέλων και ο εκτελών», δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε ότι η «κριτική και η δημοσιότητα ωφελεί το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί να αδίκησαν τον συγκεκριμένο μάρτυρα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ωφελεί γιατί ακούγονται τα πράγματα με το όνομά τους». Σε ερώτησή του «εάν η συγκεκριμένη εξέταση ήταν ακριβή ή φθηνή» ο M. Σαλμάς απάντησε ότι «δικαίως αντιστοιχήθηκε». Τέλος στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου «εάν θεωρεί το εαυτό του ηθικό αυτουργό» ο M. Σαλμάς απάντησε κατηγορηματικά «όχι».