Eν μέσω αντιδράσεων γίνεται σήμερα, η «πρεμιέρα» του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή. Το 63% των εμπορικών συλλόγων αποφάσισαν να απέχουν από την εφαρμογή του μέτρου ενώ οι εμποροϋπάλληλοι προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, «η ανταπόκριση στο μέτρο είναι εντυπωσιακή» προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα. Πορεία υπαλλήλων, με σύνθημα «Ποτέ την Κυριακή» το απόγευμα στην Ερμού. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, στα Χανιά και αλλού.

Ads

Τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, και εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, βάσει του νόμου 4177/2013. Είναι η πρώτη από τις επτά Κυριακές του έτους, κατά τις οποίες τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν προαιρετικά, βάσει όσων έχουν αποφασιστεί από την ΕΣΕΕ και τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους.

Ωστόσο, 63% των εμπορικών συλλογών σε όλη τη χώρα αποφάσισαν να απέχουν από το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης:

Οι εμποροϋπάλληλοι από την πλευρά τους απαντούν με 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας αναφέρει ότι η απεργία γίνεται για να προστατευθεί η κυριακάτικη αργία που ισχύει από το 1908, αλλά και για την επαναφορά όλων των βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει στον κλάδο του εμπορίου η ΟΙΥΕ, εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Ads

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, σε δήλωσή του, την Κυριακή, ανέφερε ότι η ανταπόκριση στο μέτρο είναι εντυπωσιακή, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να τηρηθούν οι υποχρεώσεις προς τους εμποροϋπαλλήλους, με την επιπλέον αμοιβή και τα ρεπό που πρέπει να δοθούν σε όσους εργάζονται σήμερα και τις επόμενες Κυριακές που θα ισχύσει το μέτρο. «Εάν δεν θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας, αυτά θα πρέπει να καταβληθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καρέλλας.

Στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει στον κλάδο του εμπορίου η ΟΙΥΕ, εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, με δηλώσεις του στο Mega, ζήτησε να μη γενικευτεί το μέτρο των Κυριακών με ανοιχτά καταστήματα αλλά να γίνουν στοχευμένες προσαρμογές όπως για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας ή σε τουριστικές περιοχές ενώ σημείωσε ότι η σημερινή Κυριακή θα αποτελέσει τεστ για το μέτρο, αφού συνεκτιμηθούν ο τζίρος, η προσέλευση των καταναλωτών και το κόστος για τους εμπόρους.

Αντιδράσεις στην υπόλοιπη χώρα

Στην Πάτρα το πρωί άνοιξαν ορισμένα καταστήματα εν μέσω αντιδράσων από μέλη του εμπορικών συλλόγων που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα. Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως πολυκαστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών καθώς και εμπορικά.

Σε άλλα καταστήματα της πόλης, οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς να ανοίγουν όμως τις πόρτες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν από 11.00 το πρωί. Από την πλευρά της, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή πιθανών εντάσεων, αλλά η παρουσία της στο κέντρο της Πάτρας είναι διακριτική.

Διαβάστε επίσης: Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή στα Χανιά

Αντιδράσεις εμποροϋπαλλήλων σημειώνονται και στη Θεσσαλονίκη όπου επίσης εφαρμόζεται το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. 

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Κωστής Χαντζαρίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα της στο κέντρο της πόλης εκτείνονται από την ΧΑΝΘ ως το Βαρδάρη και από την Παραλία ως την Κασσάνδρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στην τουριστική- εμπορική ζώνη . Η απόφαση αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί και μας πείθει πια όλους πως οι κυβερνώντες έχουν μηδενική αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

Ανοικτά είναι τα περισσότερα καταστήματα στην Πελοπόννησο, σήμερα πρώτη Κυριακή που εφαρμόζεται το νέο μέτρο, παρά τις συστάσεις που έκαναν σε κάποιες πόλεις οι εμπορικοί σύλλογοι.

Στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και την Κόρινθο τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξαν στις 11 το πρωί και μάλιστα σημειώνεται κίνηση στο εμπορικό κέντρο των πόλεων, ενώ βοήθησε πολύ και ο καλός καιρός.

Αντίθετα στην Σπάρτη και την Καλαμάτα άνοιξαν πολυκαταστήματα και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα στην Καλαμάτα στελέχη του εργατικού κέντρου, αλλά και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα που ήταν ανοικτά.

Στη Φθιώτιδα, οι περισσότεροι έμποροι και επαγγελματίες δεν άνοιξαν τα καταστήματά τους. Άνοιξαν ορισμένα πολυκαταστήματα που το είχαν προαναγγείλει και ορισμένα σουπερμάρκετ, όπως επίσης και κάποια πολύ κεντρικά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Λαμίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο άνοιγμα της Κυριακής και είχε καλέσει τους εμπόρους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Στις 11 το πρωί έγινε συγκέντρωση Εμπόρων και Εμποροϋπαλλήλων στο κέντρο της πόλης και κοντά σε καταστήματα δύο μεγάλων αλυσίδων τα οποία είχαν ανοίξει. Οι συγκεντρωμένοι καλούσαν τους πολίτες να σαμποτάρουν την κίνηση των πολυκαταστημάτων να ανοίγουν και τις Κυριακές, ενώ εκτιμούσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων και επαγγελματιών της περιοχής κρατά αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.