Ως παράδειγμα για τον ρατσισμό με τις «κρατικές ευλογίες» στην Ευρώπη χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ζαν Φιλίπ Ντεντιέ σε άρθρο του στο Al Jazeera.

Ads

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών από το Ιράν και το Πακιστάν, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι δράσεις της πολιτικής ηγεσίας κατά της Χρυσής Αυγής «δεν έχουν καταφέρει να ηρεμήσουν το ρατσιστικό κύμα».

«Όμως αν και η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει ακροδεξιές επιθέσεις, η βαθιά οικονομική κρίση, η φτώχεια και η ανεργία μαζί με τις πολιτικές λιτότητας και την έλλειψη ενός ουσιαστικού νόμου για την μετανάστευση έχει κάνει την χώρα το πειραματικό εργαστήριο για τον θεσμοποιημένο ρατσισμό στην Ευρώπη», αναφέρει ο Ντεντιέ.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει αναφέροντας ότι μπορεί οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής να επέφεραν μια ελαφρά μείωση στις ρατσιστικές επιθέσεις, όμως επισημαίνει τα μεγάλα ποσοστά που πήρε στις εκλογές σχολιάζοντας την διείσδυση της νεοναζιστικής ιδεολογίας στην κοινωνία αλλά ακόμη και στους θεσμούς.

Ads

«Η αστυνομία φαίνεται να είναι το προπύργιο του ρατσισμού με τις κρατικές ευλογίες στην Ελλάδα», αναφέρει ο Γάλλος καθηγητής και απαριθμεί τα στοιχεία του Ξένιου Δία, τονίζοντας ότι η επιχείρηση είχε δεχθεί τις επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα που έλεγε ότι «η αστυνομία κάνει την παράνομη δραστηριότητα για χάρη της ΧΑ».

Σημειώνει, δε, ότι «η Δικαιοσύνη όχι μόνο δεν κατάφερε επίσης να καταστείλει την ξενοφοβία, αλλά οι δικαστές φάνηκε σε κάποιες περιπτώσεις να υποστηρίζουν τις ακροδεξιές αντιλήψεις». Μάλιστα, σχολιάζει πως και η κυβέρνηση Σαμαρά ανέχθηκε τις ρατσιστικές διακρίσεις, αν και ψήφισε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Τέλος, ο Ντεντιέ επισημαίνοντας ότι πολλά Ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην κάλπη – «με πιο ανησυχητικό το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία» – συμπληρώνει πως «η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει ένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας και χορήγησης ασύλου σε όσους το αιτούνται που θα προσφέρει νομική υποστήριξη, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και καταλύματα έκτακτης ανάγκης – ειδικά στην Μεσόγειο και στο στενό της Μάγχης όπου οι αρχές είναι απροετοίμαστες και σε περιπτώσεις ρίχνουν λάδι στην φωτιά της ξενοφοβίας. Επίσης, θα πρέπει να προειδοποιήσει σθεναρά τα κράτη-μέλη ότι οι λόγοι μίσους κατά των μεταναστών από εκλεγμένους πολιτικούς υποβαθμίζουν τις ευρωπαϊκές αξίες που σφυρηλατήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν αποτύχει, η Ελλάδα, το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα γίνει η πρωτοπόρος δύναμη στην διαδικασία αποκτήνωσης στην Ευρώπη».