Άρχισε λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην υπαγωγή των μνημονίων. 

Ads

Την συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με εισαγωγική της τοποθέτηση η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για καθυστέρηση λόγω του ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την οποία μετέδιδε το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

Αμέσως μετά ενημέρωσε το σώμα για την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ. Η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη – αν συναινεί ομοφώνως το Σώμα – να συζητηθεί απόψε μαζί με την πρόταση της εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση και παρακάλεσε οι συνεδριάσεις να ξεκινούν στην ώρα τους και να μην ακολουθούν το πρόγραμμα των επιτροπών. Επίσης, δήλωσε ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση για την δική της πρόταση και δεν συμφωνεί να συζητηθούν οι δύο προτάσεις μαζί.

Ads

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, έκανε λόγο για διαδικαστικού τύπου τερτίπια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε να συζητηθούν από κοινού οι δύο προτάσεις και για οικονομία χρόνου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος είπε πως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πολιτικές σκοπιμότητες γιατί ξεκινά από μια συγκεκριμένη περίοδο.

Η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, υπογράμμισε πως ο χρόνος έναρξης των συνεδριάσεων είναι θέμα αξιοπιστίας, ενώ αναφερόμενη στην πρόταση της ΝΔ είπε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την από κοινού συζήτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε πως το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να συζητηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί και πρόσθεσε ότι ο Περισσός δεν συμφωνεί με τη συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.