Κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η πληρωμή των ιατρικών αμοιβών με πιστωτική κάρτα, καθώς και τα φορολογικά θέματα των γιατρών στο σύνολό τους.

Ads

Ο Γ. Πατούλης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο ιατρικός κόσμος αρνείται την «άδικη και αποπροσανατολιστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου», αλλά στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής, και μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ακόμη, τόνισε ότι το μείζον θέμα που έχει ανακύψει είναι η στοχοποίηση των γιατρών ως φοροφυγάδων. «Εμείς δεν θα υπερασπιστούμε το 10% των μεγαλογιατρών εάν κάποιοι από αυτούς φοροδιαφεύγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, μέσω ενός ειδικού κωδικού για κάθε γιατρό το οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η τράπεζα δεν θα μπορεί να βλέπει το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού, αλλά μόνο έναν κωδικό, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως το ιατρικό απόρρητο για τον ασθενή.

Ads

Από κοινού αποφασίστηκε ότι από 1/1/2016 το μέτρο πληρωμής με πιστωτική κάρτα θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά για όλους τους γιατρούς, ενώ, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πατούλης, θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις της τάξεως του 5-10%, που οι συναλλαγές θα γίνονται χωρίς κάρτα, αλλά μόνο για επείγοντα περιστατικά, υπερήλικες ασθενείς και άλλους.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν οι εξαιρέσεις αυτές στην εφαρμογή του μέτρου πληρωμής με πιστωτική κάρτα, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τα επείγοντα.

Επιπλέον, είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι θα γίνει άμεσα συζήτηση με τις τράπεζες ώστε να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος στη χρήση των πιστωτικών καρτών.