Πυρά κατά του γερμανικού Τύπου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες εικασίες» περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του ‘Grexit’ δεν βοηθούν αληθινά», υπογράμμισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt».

«Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Οι αυθαίρετες συμβουλές, οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν ίσως ακόμη και τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Μάρτιν Σουλτς: «Δεν προκαλεί ο Τσίπρας την ταραχή»

 
Τη συζήτηση περί Grexit επανέφερε δημοσίευμα του Spiegel το Σάββατο που υποστήριζε ότι η Άγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το εν λόγω κόμμα αμφισβητεί τη λιτότητα. Το Βερολίνο απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν διεξάγει τέτοια συζήτηση. Κατόπιν υπήρξε ομοβροντία δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και της Κομισιόν που έσπευσαν να βάλουν τέλος στη συζήτηση.

Ads

Bild: To Βερολίνο προετοιμάζεται για Grexit και bank run

Το θέμα επαναφέρει πάντως σήμερα η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild που υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το δημοσίευμα κάνει επιπλέον λόγο για ανησυχία των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων ότι η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα θα έφερνε bank run. «Η τραπεζική ένωση της ΕΕ θα πρέπει τότε να παρέμβει με μια διάσωση ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ» σημειώνει η εφημερίδα. 

Το δημοσίευμα της Bild διαψεύσθηκε από την γερμανική κυβέρνηση που έλαβε αποστάσεις από τις συγκεκριμένες αναφορές. «Δεν γνωρίζω κάτι για τα σενάρια που αναφέρονται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης περί προετοιμασίας από την γερμανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «Δεν έχει αλλάξει η στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα».