Νέες κάλπες φαίνονται στην ευθεία καθώς δεν διαφαίνεται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μετά τα ανατρεπτικά αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Με τις εκτιμήσεις περί πολιτικού αδιεξόδου και ακυβερνησίας, επαναφέρονται πλέον στο προσκήνιο με δραματικούς τόνους τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πολλοί αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την πολιτική κρίση με μια κυβέρνηση που είτε θα είναι ικανή είτε θα θέλει να προωθήσει τη πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η τρόικα.

Ads

 
Ανεκτοί θα ήταν οι κίνδυνοι από μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fitch, Πολ Τέιλορ. «Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ», τονίζει, εκτιμώντας ότι η Γερμανία θα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωζώνη. «Πάνω απ’ όλα, η Γερμανία έχει ουσιαστικό συμφέρον να προστατέψει το κοινό νόμισμα», υποστηρίζει.

«Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα» δηλώνει στους New York Times, o Kenneth S. Rogoff, καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ και πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ. «Η έξοδος της Ελλάδας θα υπογραμμίσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό μακροπρόθεσμο πλάνο για την Ευρώπη και θα οδηγήσει σε ένα χαοτικό φινάλε την ευρωζώνη» σημειώνει ο καθηγητής.
 
Η πολιτική αβεβαιότητα θέτει υπό αμφισβήτηση την δανειακή σύμβαση με τους ξένους πιστωτές. Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει περικοπές ύψους 11 δις. Με την πιθανότητα ότι τα κόμματα που είναι κατά της λιτότητας και της δανειακής σύμβασης θα κυριαρχήσουν στην επόμενη Βουλή, επενδυτές εκτιμούν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η χώρα υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις της για βαθιές περικοπές δαπανών και υψηλότερους φόρους έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η διάσωση.
 
Λίγους μήνες μετά το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία, η χρεοκοπία φαντάζει πιο κοντά από ποτέ. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Αύγουστο, όταν οι διεθνείς πιστωτές θα αποφασίσουν για την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας.
 
Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Αθήνα οδηγεί πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πρόθυρα εξόδου από το ευρώ, σημειώνει ρεπορτάζ της Guardian.
 
«Η ακαταμάχητη δύναμη της γερμανικής λιτότητας συγκρούστηκε με την ακλόνητη επιθυμία των Ελλήνων ψηφοφόρων» δήλωσε ο Tristan Cooper, αναλυτής του χρηματιστηριακού οίκου Fidelity. «Ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, έγινε ασθενέστερος. Παρά το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες απέρριψαν το πικρό φάρμακο της λιτότητας, η βία της απόρριψης είναι ένα σοκ. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι πλέον πιθανή» σημειώνει ο Cooper.
 
Xθες η Citigroup, γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τοποθετεί τις πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε ποσοστό 50%-75%, σε διάστημα 12 – 18 μηνών. Η προηγούμενη εκτίμηση έδινε ποσοστό 50%. Σημειώνει ακόμη ότι αναμένει από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ να υιοθετήσουν πιο ευρεία μέτρα ως αντίδραση στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Την ίδια ώρα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι θεωρεί απίθανη μια ολοκληρωτική διάσπαση της ευρωζώνης.
 
Από την πλευρά της η Goldman Sachs εκτίμησε, χθες, ότι απομακρύνεται από τον πυρήνα της ευρωζώνης και σημειώνει ότι η χώρα πρέπει να λάβει πολύ κρίσιμες και άμεσες αποφάσεις το επόμενο δίμηνο, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί.
 
Εν τω μεταξύ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο οικονομολόγος, Nouriel Roubini, βλέπει αυξημένη την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέχρι το 2013. Την παρομοιάζει δε, με ένα «διαλυμένο τρένο που οδηγείται μοιραία στη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη». Επισημαίνει επίσης ότι οι ψηφοφόροι σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία, σηματοδότησαν μια εξέγερση κόντρα στην πολιτική της λιτότητας.
 
Στον αντίποδα ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, υπογραμμίζει στο blog του, τους κινδύνους που κρύβει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα διαβλέπει κίνδυνο σχηματισμού μιας κυβέρνησης από «πολύ σοβαρούς ανθρώπους» καθώς, όπως τονίζει, αναφέροντας μάλιστα και το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, έχουν μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. «Το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο ταυτίζεται με τη σοβαρότητα σε όλη την Ευρώπη είναι μια αξιοθρήνητη και προβλέψιμη αποτυχία» επισημαίνει. 

Όσον αφορά στο ευρώ, σε άρθρο του, στουςNew York Times, δεν φαίνεται να θεωρεί απίθανη τη διάσπαση της ευρωζώνης. «Μια απάντηση, που βγάζει περισσότερο νόημα από όσο είναι πρόθυμος να παραδεχτεί οποιοσδήποτε στην Ευρώπη, θα ήταν να διασπαστεί το Ευρώ, το κοινό νόμισμα της Ευρώπης. Η Ευρώπη δε θα ήταν σε αυτό το σημείο αν η Ελλάδα είχε ακόμα τη δραχμή της, η Ισπανία την πεσέτα της, η Ιρλανδία το παντ της κ.ο.κ. , διότι Ελλάδα και Ισπανία θα είχαν αυτό που τους λείπει τώρα: έναν γρήγορο δρόμο να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ενισχύσουν τις εξαγωγές, δηλαδή την υποτίμηση» σημειώνει.
 
«Ωστόσο, η διάσπαση του Ευρώ θα ήταν ιδιαίτερα αποδιοργανωτική και θα αποτελούσε μια μεγάλη ήττα για το «Ευρωπαϊκό εγχείρημα», τη μακροχρόνια προσπάθεια να προωθηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία μέσω της στενότερης ολοκλήρωσης. Υπάρχει άλλος δρόμος; Ναι, υπάρχει – και οι Γερμανία έχουν δείξει το πώς μπορεί αυτός να δουλέψει. Δυστυχώς, δεν κατανοούν τα διδάγματα της δικιάς τους εμπειρίας» επισημαίνει σε άλλο σημείο. 

Ads