Με όπλα ένα «κρυφό λογισμικό» δια χειρός Φαλσιανί, τους 10.000 ελληνικούς λογαριασμούς της λίστας Μπόργιανς και την τροπολογία Παπαγγελόπουλου σχεδιάζει η κυβέρνηση τη μεγάλη επικοινωνιακή – και ουσιαστική, κατά το Μαξίμου – αντεπίθεση στις δύσκολες πολιτικές μέρες του Γενάρη και του ασφαλιστικού.

Ads

Απόφαση της κυβέρνησης, όπως προανήγγειλε καθαρά χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, είναι να ανοίξει άμεσα – και παράλληλα με την καυτή μάχη του ασφαλιστικού – τον σκοτεινό και, επί χρόνια, αδρανή φάκελλο της φυγάδευσης μαύρου χρήματος από έλληνες μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό.

Το πιο ισχυρό χαρτί του Μαξίμου σ’ αυτή την επιχείρηση είναι το περίφημο κρυπτογραφημένο αρχείο που, όπως αποκαλύφθηκε χθες, παρέδωσε ο Ερβέ Φαλσιανί, ο wishtlblower  της λίστας Λαγκάρντ, στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

Το αρχείο, το οποίο επίσης από χθες βρίσκεται στα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, αποτελεί ουσιαστικά μια νέα λίστα αποκωδικοποίησης που θα «ξεκλειδώσει» τη λίστα Λαγκάρντ και θα αποκαλύψει ποιά είναι τα πρόσωπα και οι τροφοδότες που πραγματικά κρύβονται πίσω από τους επίμαχους λογαριασμούς. Ο αποκωδικοποίηση αυτή θα δείξει ποιές κινήσεις λογαριασμών έγιναν, ποιοί, για λογαριασμό ποιών και πότε κατέθεταν συγκεκριμένα ποσά και θα οδηγήσει στην πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η λίστα περιλαμβάνει τις κινήσεις 500.000 λογαριασμών που έχουν σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ πρόθεση της κυβερνησης είναι να προχωρήσει η ταυτοποίηση και η δημοσιοποίηση των στοιχείων το ταχύτερο δυνατό.

«Η άκρη του νήματος βρέθηκε και ο νόμος της σιωπής τελειώνει. Είναι πλέον στα χέρια των δικαστικών αρχών να βγουν στο φως στοιχεία και ονόματα», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας.

Σημαντικά ονόματα στη λίστα Μπόργιανς

Ανάλογες προσδοκίες έχει η κυβέρνηση και από την αξιοποίηση της λίστας Μπόργιανς – της λίστας με τους τουλάχιστον 10.000 ελληνικούς λογαριασμούς κυρίως στη UBS που παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά και την έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα, στα χέρια των αρχών έχουν περιέλθει ήδη σημαντικά στοιχεία, έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 200 λογαριασμοί και μεταξύ των καταθετών βρίσκονται σημαντικά και γνωστά πρόσωπα.

Οι έρευνες έχουν ενταθεί το τελευταίο δεκαήμερο και θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή και το αμέσως επόμενο διάστημα με εφόδους και σε σπίτια, ενώ το ενδιαφέρον των τριών εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την υπόθεση (Ελένη Τουλουπάκη, Γιάννη Δραγάτση και Χρήστου Ντζούρα) επικεντρώνεται κυρίως σε πληροφορίες που έχουν αρχίσει να δίνουν μεσάζοντες και πρόσωπα – κλειδιά της υπόθεσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η μικρότερη κατάθεση της λίστας ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρω και τη μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Το βασικό όπλο των εισαγγελέων, δε, για την αξιοποίηση των εν λόγω στοιχείων είναι η τροπολογία Παπαγγελόπουλου που κατατέθηκε προχθές – μία ημέρα πριν αποκαλυφθεί η νέα «λίστα Φαλσιανί» – και λύνει, ουσιαστικά, τα χέρια της Δικαιοσύνης επιτρέποντάς της να χρησιμοποιεί ως αποδεικτικό υλικό στοιχεία που προέρχονται ακόμη και από λίστες και αρχεία που έχουν υπεξαιρεθεί από wishtlblowers…