Το πολιτικό κλίμα φορτίστηκε από τους πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, η ουσία της πολιτικής μάχης όμως για την ηγεσία της κεντροαριστεράς παραμένει μέχρι τέλους υποτονική. Και μετά από τρεις μήνες  διαδικαστικών προεκλογικών μαχών και δύο μάλλον άγονα τηλεοπτικά debate οι εννέα υποψήφιοι αρχηγοί οδεύουν στις κάλπες της Κυριακής με δύο μοναδικές βεβαιότητες: Οτι ο… δεύτερος του πρώτου γύρου θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα και πως το εύρος της συμμετοχής θα κρίνει την επιτυχία ή μη του όλου εγχειρήματος.

Ads

Ως προς την συμμετοχή, τα… νούμερα τηλεθέασης στο χθεσινό, δεύτερο debate άφησαν χώρο για ενισχυμένη αισιοδοξία στα επιτελεία των υποψηφίων. Με βάση τα στοιχεία της AGB, οι θεατές της δεύτερης αναμέτρησης ήταν περισσότεροι από εκείνους της πρώτης. Συγκεκριμένα, στη live μετάδοση του debate στην ΕΡΤ2 το ποσοστό τηλεθέασης ήταν 3,8%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς την συζήτηση παρακολούθησαν 173.000 πολίτες επί συνόλου 4,5 εκατομυρίων τηλεθεατών που είχαν ανοιχτούς δέκτες εκείνη την ώρα.

Επίσης, την μετάδοση του debate σε επανάληψη μετά τα μεσάνυχτα παρακολούθησαν άλλοι 133.000 τηλεθεατές στον ΑΝΤ1, 94.000 στο Star και 83.000 στο Mega.

Το μάλλον αποθαρρυντικό στοιχείο στην live μετάδοση ήταν τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης στο δυναμικό κοινό – ηλικία 15 έως 44 ετών – με μόλις 2%, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 6,7%.

Ads

Εστω κι έτσι, πάντως, και παρ΄ότι σε καμία περίπτωση η τηλεθέαση δεν λειτουργεί αθροιστικά και δεν αποτελεί δείκτη συμμετοχής στην ψηφοφορία, οι αιρθμοί αυτοί αναθέρμαναν τα σενάρια στα επιτελεία των υποψηφίων για προσέλευση στις κάλπες που, αν μη τι άλλο, θα φθάσει στους 150.000 πολίτες. Με βάση, δε, τα όσα δημοσίως έχει πει μέχρι σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής που εγγυάται την διαδικασία Νίκος Αλιβιζάτος, συμμετοχή κάτω από 100.000 άτομα συνιστά αποτυχία, ενώ μια προσέλευση πάνω από 200.000 ψηφοφόρων θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία.

Μένει να φανεί την Κυριακή ποιο από τα δύο σενάρια θα προκύψει, με την συμμετοχή να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και για το ποιος θα επικρατήσει στον δεύτερο και τελικό γύρο.

Ως προς το δε ζευγάρι των τελικών μονομάχων, οι έως τώρα εκτιμήσεις βασιζονται στις, ντε φάκτο επισφαλείς, δημοσκοπήσεις καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια η δεξαμενή του πιθανού εκλογικού σώματος. Ολες οι μετρήσεις, πάντως, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φέρνουν πρώτη την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με την δεύτερη θέση να κρίνεται στο νήμα ανάμεσα στους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Καμίνη.

Η περίπτωση Ανδρουλάκη συγκεντρώνει σ’ αυτή τη φάση ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και να είναι τελικά εκείνος που θα βρεθεί απέναντι στην Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο.

Την άνοδο του Νίκου Ανδρουλάκη επιβεβαίωσε και η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, εκείνη της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών. Η δημοσκόπηση έφερε την Φώφη Γεννηματά να προηγείται με ποσοστό 25%, και να ακολουθούν με ποσοστό 11%  ο Νίκος Ανδρουλάκης, 10,5% ο Σταύρος Θεοδωράκης (10,5%) και με 9% ο Γιώργος Καμίνης.
Στους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Γιάννης Μανιάτης βρισκόταν στο 6%, ο Γιάννης Ραγκούσης στο 3%, ενώ στο 1% καταγράφονταν οι Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης και στο 0,5% ο Απόστολος Πόντας. Η ίδια δημοσκόπηση έδωσε ποσοστό αναποφάσιστων 33%.

Με βάση, πάντως, και τις απαντήσεις που έδωσαν στο χθεσινό debate όλοι οι υποψήφιοι εξακολουθούν να δεσμεύονται ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, θα παραμείνουν και θα στηρίζουν την ενότητα του νέου φορέα.