Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών». 

Ads

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ηπιότερα πρόστιμα για τα παλαιά αυθαίρετα με ειδικές προβλέψεις για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά «δρακόντειες» κυρώσεις για όσα έχουν ανεγερθεί μετά τις 28 Ιουλίου του 2011. Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα είναι τόσο αυστηρά για τα νέα αυθαίρετα ώστε οι ιδιοκτήτες έχουν κίνητρο να τα κατεδαφίσουν.

Απαντώντας στις κατηγορίες για δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο συγκροτεί νέες δομές ελέγχου της δόμησης. Επίσης τόνισε ότι η πρόβλεψη για την έκδοση της οικοδομικής άδειας με υπογραφή μηχανικών μεταφέρει σε αυτούς την ευθύνη και τόνισε οτι εάν υπάρχει οποιαδήποτε ασάφεια ή ανασφάλεια για το ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές του κτηρίου στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην Πολεοδομία μέσω του μηχανισμού της προέγκρισης.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ads