Υλοποίηση συμφωνίας του Κυριάκου Πιερρακάκη φαίνεται πως ήταν η απευθείας ανάθεση στην εταιρία ίδιας ιδιοκτησίας με την Opinion Poll, όπως προέκυψε από πρακτικό ΔΣ του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου που κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις.

Ads

Πρόκειται για την απευθείας ανάθεση από τον Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στην εταιρία REPOSITION STRATEGY LTD για το έργο της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του κοινού σχετικά με την συμπλήρωση των ταξιδιωτικών φορμών PLF – τα οποία θεωρητικά αξιοποιούσε ο αλγόριθμος EVA – το καλοκαίρι του 2020. Η πρώτη ανάθεση αφορούσε έργο δύο μηνών αντί 60.000 ευρώ αλλά κατόπιν δύο ανανεώσεων, η συνολική δαπάνη για το Δημόσιο έφτασε τις 270.000 ευρώ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης είχε αναδείξει την εν λόγω ανάθεση ως παράδειγμα προνομιακής σχέσης της κυβέρνησης με τον κο. Μιχαήλ Διαμαντή, ιδιοκτήτη επίσης και της δημοσκοπικής Opinion Poll.

Στο επίμαχο πρακτικό συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΔΥΤE, αναφέρεται καθαρά: «Στο πλαίσιο της ανάγκης που έχει προκύψει για την άμεση τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR για την διαχείριση προβλημάτων και ερωτημάτων που προκύπτουν από τη συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού επιβατών που φθάνουν στη χώρα λόγω της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης του ιού CoVID-19, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση έναρξη λειτουργίας της Τηλεπικοινωνιακής Υποστήριξης του TRAVEL.GOV.GR. Ως εκ τούτου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιλέγηκε να παρέχει υπηρεσίες για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών η συγκεκριμένη εταιρία που έχει εμπειρία στο αντικείμενο και μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες. Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της εταιρείας «REPOSITION STRATEGY ΕΠΕ» για την παροχή τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης του TRAVEL.GOV.GR».

Ads

Το έγγραφο

Τί αναφέρει δηλαδή το πρακτικό; Ότι ενώ ο ΕΔΥΤΕ ήταν ο αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έκλεισε μόνο του συμφωνία με την εταιρία, εκείνη ξεκίνησε να δουλεύει και ύστερα το υπουργείο έδωσε εντολή στον ΕΔΥΤΕ απλά να εγκρίνει τη συμφωνία αυτή κάνοντας επισήμως την απευθείας ανάθεση.

Πρώτα η ανάθεση, μετά η πρόταση

Από την εξέταση του προέδρου του ΕΔΥΤΕ κ. Κόλλια στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, προέκυψε ότι το ΕΔΥΤΕ πρώτα έκανε την απευθείας ανάθεση στην REPOSITION STRATEGY LTD με την απόφαση που καταγράφεται στο εν λόγω πρακτικό της 10ης Ιουλίου 2020 και έλαβε την οικονομική προσφορά της εταιρείας δεκαοκτώ ημέρες αργότερα, την 28η Ιουλίου.

Καταθέτοντας στην εξεταστική, ο Στέφανος Κόλλιας, ανέφερε δε πως το υπουργείο ήταν εκείνο που «είχε μαζέψει τρεις άτυπες προσφορές. Το υπουργείο μας έδωσε τον μπούσουλα».

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι το ΕΔΥΤΕ είχε την υποδομή να υλοποιήσει μόνο του το έργο, παρόλ’ αυτά το υπουργείο αποφάσισε αυτό να δοθεί σε ιδιώτη ανάδοχο. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι το έργο την τηλεφωνικής υποστήριξης δόθηκε σε μια εταιρεία, που στο παραδοτέο κομμάτι του έργου, δεν υπήρχε καν τηλεφωνικός αριθμός για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Δεν ελέγχθηκε ποτέ η VoxPop;

Μετά τον κο. Κόλλια του ΕΔΥΤΕ κατέθεσε ως μάρτυρας ο εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων και έρευνας VoxPop Analysis, Γιάννης Σκλίας. Ο κ. Σκλίας κλήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ως μάρτυρας σχετικά με τις πολιτικές δημοσκοπήσεις που είχε διεξάγει το 2017 και για τις οποίες φέρεται να έχει αρνηθεί τον έλεγχο από την ελεγκτική εταιρία του Συνδέσμου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).

Ο κ. Σκλίας υποστήριξε πως δεν είχε λάβει την κλήση για έλεγχο αφού αυτή συνέπεσε με την αλλαγή έδρας της VoxPop και πως όταν πληροφορήθηκε για την κλήση, ζήτησε ο ίδιος να ελεγχθεί αλλά ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ.

Τον ισχυρισμό ότι δεν έγινε ποτέ έλεγχος στην VoxPop Analysis ενισχύει έγγραφο-απάντηση του ΕΣΡ στην VoxPop στο οποίο ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι στην υπηρεσία του δεν έχει περιέλθει κανένα πόρισμα τέτοιου ελέγχου.