Μόνο στην Αττική ο αριθμός των διασωληνωμένων covid ασθενών εκτός ΜΕΘ ήταν 32 το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ενώ το απόγευμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 113 νεκρούς. Ταυτόχρονα εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ταλαιπωρούνταν στους δρόμους της πρωτεύουσας μέσα στα χιόνια για να φτάσουν στη δουλειά τους και να «αλλάξουν» τους συναδέλφους τους. Πολλοί από αυτούς μάταια.

Ads

Μιλώντας στο tvxs.gr ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου τόνισε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης ενός επιχειρησιακού σχεδίου προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της βραδινής και της αυριανής πρωινής βάρδιας να φτάσουν στις θέσεις τους. Ο κ. Παπανικολάου μάλιστα εξηγεί πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σχέδιο, αφού όπως είπε, έχει εφαρμοστεί και στους μεγάλους χιονιάδες της δεκαετίας του 2000.

«Το έχω πάρει απόφαση, θα δουλέψω τριπλοβάρδια»

Νοσηλεύτρια στο Σισμανόγλειο τόνισε στο tvxs.gr το μεσημέρι της Δευτέρας πως εκείνη και πολλοί ακόμα είναι αποκλεισμένοι στο νοσοκομείο και πως οι περισσότεροι συνάδελφοί της είχαν ενημερώσει πως δεν έχουν τρόπο να πάνε στη δουλειά. «Το έχω πάρει απόφαση, θα δουλέψω τριπλοβάρδια», μας είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Έτσι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των βορείων προαστίων, σχεδόν αποκλειστικά για ασθενείς covid, γιατροί και υγειονομικοί θα αναγκαστούν να εργαστούν ίσως και πάνω από ένα 24ωρο, χωρίς να έχουν προγραμματισμένη εφημερία. Και αυτό συμβαίνει ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχουν δύο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, με τον αριθμό τους να ήταν οκτών μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

Παρόμοιες μαρτυρίες υπάρχουν και από πολλούς άλλους υγειονομικούς, όσους εργάζονται σε νοσοκομεία βόρεια του κέντρου της Αθήνας.

«Μπάχαλο» στα νοσοκομεία των βορείων προαστίων καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σε δήλωσή του που έχει τίτλο «Μπάχαλο, νοσοκομεία στα βόρεια προάστια στο έλεος του χιονιού», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μετέφερε την κατάσταση από το ΚΑΤ.

«Παρ’ ότι οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα για τη λήψη μέτρων λόγω της επερχόμενης χιονόπτωσης δεν έγινε τίποτα. Ο περιβάλλων χώρος του νοσοκομείου γεμάτος χιόνι. Από την είσοδο είναι αδύνατη η πρόσβαση στα επείγοντα. Πουθενά εκχιονιστικά», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Οι δρόμοι γύρω από το νοσοκομείο απροσπέλαστοι  Είναι δύσκολη η πρόσβαση ασθενών.
Εγκλωβίστηκαν τα αυτοκίνητα του προσωπικού στα πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεν μπορούν να  τα πάρουν να πάνε σπίτι τους. Το προσωπικό δεν μπορεί να φύγει γιατί δεν φρόντισαν από το νοσοκομείο για τη μετακίνηση τους από και προς το σταθμό ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ. Ένα λεωφορείο που  νοίκιασαν με πρωτοβουλία των υπαλλήλων δεν πήγε. Το προσωπικλο δεν μπορεί να προσεγγίσει το νοσοκομείο για απογευματινή και βραδινή βάρδια. Το προσωπικό που πήγε το πρωί θα κάνει τριπλοβάρδια πρωί, απόγευμα, νύκτα. Ευτυχώς εξασφαλίσαμε στέγη και φαγητό εντός του νοσοκομείου σε όσους συναδέλφους δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους», είπε ο κ. Γιαννάκος.

Μετέφερε μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από την Πολιτική Προστασία ότι από αύριο Τρίτη θα επιληφθεί των μετακινήσεων του προσωπικού.

«Η Πολιτική Προστασία να φροντίσει όλοι οι υγειονομικοί να βρίσκονται στις θέσεις τους»

«Έχουμε ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να εκπονήσει και να εφαρμόσει άμεσα ένα σχέδιο προκειμένου οι γιατροί και οι νοσηλευτές να βρίσκονται στις θέσεις τους. Όσοι καλύπτουν την βραδινή βάρδια πρέπει να βρίσκονται στα νοσοκομεία στις 11 το βράδυ και όσοι καλύπτουν την πρωινή στις 7 το πρωί», λέει στο tvxs.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου.

Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο; «Δε θα είναι η πρώτη φορά, έχει εφαρμοστεί ξανά, στους μεγάλους χιονιάδες της δεκαετίας του 2000. Όσοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους πρέπει να ενημερώσουν τα νοσοκομεία και εκείνα με την σειρά τους να μεταβιβάσουν τα στοιχεία στην Πολιτική Προστασία. Όλοι οι εργαζόμενοι που διαμένουν στην κάθε περιοχή περπατούν μέχρι ένα κεντρικό σημείο και από εκεί τους μεταφέρει όχημα της Πολιτικής Προστασίας, ή εν ανάγκη του Στρατού, στο νοσοκομείο όπου εργάζονται», εξηγεί ο γιατρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 19:30 το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν είχε εκδώσει κάποια ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης εργαζόμενων των οποίων η παρουσία στην εργασία είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας.

«Μέσα στον Φεβρουάριο θα φτάσουμε τους 30.000 νεκρούς»

Σχολιάζοντας την μη λήψη μέριμνας προκειμένου οι υγειονομικοί να μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία, ο εντατικολόγος στον «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος είπε στο tvxs.gr: «Αυτό που συμβαίνει είναι εξοργιστικό. Δεν υπάρχει τρόπος γιατροί και νοσηλευτές να βρίσκονται στις θέσεις τους. Με όλα αυτά που συμβαίνουν, θα φτάσουμε τους 30.000 νεκρούς μέσα στον Φεβρουάριο», τόνισε.

Τις πρώτες 24 ημέρες του Ιανουαρίου η χώρα μας έχει καταγράψει 1958 νεκρούς από covid-19, αριθμός που την φέρνει στην πέμπτη θέση των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού μέσα στον τρέχοντα μήνα στην ΕΕ. 

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ

Άλλωστε ο κ. Γιαννάκος είχε ενημερώσει νωρίτερα για τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, κάποιοι από αυτούς για πολλές ημέρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ:

Στο Αττικόν που εφημέρευε έως σήμερα πρωί εισήχθησαν 39 ασθενείς με κορονοϊό ενώ έχουν αναπτυχθεί και 40 ράντζα με γενικά περιστατικά. Στον Ευαγγελισμό έγιναν κοντά στις 30 εισαγωγές.

Το Γεννηματάς Αττικής εφημέρευε προχθές και όμως ακόμη έχει 19 ράντζα σε γενικά περιστατικά και 8 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ στις κλινικές. Μία κλινική έχει 4 διασωληνωμένους μαζί με  άλλους 40 ασθενείς με κορονοϊό. «Τι να προλάβουν να κάνουν τρεις νοσηλεύτριες στη βάρδια όταν μόνο οι διασωληνωμένοι θέλουν κανονικά τρεις νοσηλεύτριες βάρδιας. Οι υπόλοιποι 40 ασθενείς με κορονοϊό;», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος. Στο νοσοκομείο της Νίκαιας υπάρχουν 9 ασθενείς διασωληνωμένοι στις κλινικές, στο Θριάσιο 3, στο Τζάνειο επίσης 3, το «Αγία Όλγα» 2, όσοι και στο «Αμαλία Φλέμινγκ».

Καλό ήταν να μας πουν πόσοι μέχρι σήμερα πέθαναν διασωληνωμένοι πριν προλάβουν να εισαχθούν σε μεθ;. Το Νοσοκομείο του Ρίου έκλεισε την εφημερία χθες και ακόμη σήμερα το πρωί (Δευτέρας) είχε ασθενείς στα φορεία στα ΤΕΠ. Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε σήμερα εφημερία με δύο διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές. Ο κ. Γιαννάκος μεταφέρει επίσης ότι στην Αττική το πρωί της Δευτέρας ήταν δηλωμένες στο σύστημα μόνο 9 κλίνες ΜΕΘ και συγκεκριμένα 2 στον Ευαγγελισμό, τέσσερις στο ΚΑΤ και 3 στο «Ελπίς».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητά από το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει πόσοι ασθενείς μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει διασωληνωμένοι πριν προλάβουν 11να εισαχθούν σε ΜΕΘ. «Και μετά αναρωτιέται ο κόσμος γιατί χανονται 100 άνθρωποι την ημέρα», σχολιάζει.

Επικριτικός ήταν και προς τον ιδιωτικό τομέα. «Ο ιδιωτικός τομέας που υποτίθεται μας βοηθάει συνεχίζει να είναι θεατής με μεγάλες τσέπες. Από τις  670 κλίνες που έχουν υποτίθεται επιταχθεί καλυμμένες σήμερα είναι οι 347 και το κράτος πληρώνει για όλες.  Νοσηλεύουν περιστατικά κατόπιν διαλογής που γίνεται στα νοσοκομεία  χαμηλής βαρύτητας», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος.