Με 153 «ναι» έναντι 128 «όχι» και 18 «παρών» σε σύνολο 299 παρόντων υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα επείγουσα Μέτρα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Τους έξι έφτασαν τελικά οι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαγράφηκαν άμεσα. Από τη ΝΔ, διαφοροποιήθηκε ο Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος δήλωσε «παρών» και αυτομάτως τέθηκε εκτός ΚΟ, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ οι Οδ.Βουδούρης και Π.Μουτσινάς καταψήφισαν τα μέτρα. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση, που διήρκεσε 14 ώρες, και δυναμικές κινητοποιήσεις πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο. Το tvxs.gr παρακολούθησε τις χθεσινές εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
 

Ads

«H Eλλάδα έκανε μεγάλο, αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα, το βήμα προς την ανάκαμψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από τη Βουλή και πρόσθεσε πως η έγκριση του πολυνομοσχεδίου αποτελούσε προϋπόθεση για να δουν οι Έλληνες καλύτερες ημέρες. Επόμενο βήμα, συνέχισε, είναι ο προϋπολογισμός και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα ψηφιστεί από τη Βουλή την Κυριακή.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι προσωπικός του στόχος από τη Δευτέρα είναι να δοθεί το δικαίωμα στην ανάπτυξη και το χαμόγελο στο λαό μέσω της δουλειάς, της συντονισμένης δράσης με επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και κινήσεις που θα δώσουν και προς τα μέσα την αλλαγή της ψυχολογίας και προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. «Επομένως σήμερα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για το οποίο προφανώς είμαι πολύ ευχαριστημένος», κατέληξε.
 
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
 
Οι απώλειες
 
Η ψηφοφορία για το μνημόνιο 3 δεν άφησε αλώβητη την τρικομματική κυβέρνηση, αφού 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ένας της ΝΔ διαγράφηκαν αμέσως μετά τη διαφοροποίησή τους από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους.
 
Ειδικότερα, από την κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος δήλωσε «παρών» και αυτομάτως τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
 
Από το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν έξι «διαρροές» με τους Θεόδωρο Παραστατίδη και Μιχάλη Κασσή να ψηφίζουν «όχι», τους Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Κουτσούκο και Άντζελα Γκερέκου να δηλώνουν «παρών» και τον Κώστα Σκανδαλίδη να απέχει. Όλοι τους διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
 
Ο Κώστας Σκανδαλίδης αιτιολόγησε την απουσία του από την ψηφοφορία με γραπτή του δήλωση στην οποία αναφέρει πως τα μέτρα και η διαδικασία διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας.
 
Παρόντες δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκτός από τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά οι οποίοι καταψήφισαν.
 
Η συνεδρίαση
 
Η συζήτηση και οι ομιλίες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους, ενώ το κλίμα δυναμιτίστηκε όμως με αφορμή μία τροπολογία -η οποία τελικά αποσύρθηκε- με την οποία ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στη Βουλή εξομοιώνονταν με όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους.
 
«Σήμερα καλούμαστε να επισφραγίσουμε τη νέα αξιοπιστία της Ελλάδας. Σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα αφεθούμε στην απόλυτη χρεοκοπία και αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή ή αν θα βγούμε από την κρίση ενωμένοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία.
 
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με κυρίαρχη την κατηγορία ότι δεν έχει όρια και δεν θέτει κόκκινες γραμμές που να συγκρατούν τη χώρα από την κατρακύλα στην οποία οδηγείται, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτές τις αναφορές, γιατί επενδύει πολιτικά στο θάνατο της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τιμωρητικούς εταίρους που παίζουν με τη φωτιά, ενώ διερωτήθηκε «τι θα γινόταν αν το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση τηρώντας μια υπεύθυνη εθνικά στάση».
 
Δεν παίζουμε με τη στρατηγική της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «η σταθερή μας θέση για τα εργασιακά μάς υπαγορεύει να μην ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου και να δηλώσουμε «παρών» στην ψηφοφορία».
 
Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ενώ για μέτρα που χαρακτηρίζονται από βαρβαρότητα έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει τα μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Έλληνα, δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος.