Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να κατασκευαστούν άμεσα στο Λαύριο Αττικής και στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όπως έκανε γνωστό ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά λόγω της αυξημένης προσφυγικής ροής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ads

Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Θεσσσαλονίκη το κέντρο φιλοξενίας θα στηθεί σε ένα χώρο 10-15 στρεμμάτων που ανήκει στην ΓΑΙΑΟΣΕ. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων και θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς.

«Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας. Δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές. Δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως σημείωσε ο κ. Μουζαλάς για την επιλογή των δύο χώρων, το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Λέμε στους ΟΤΑ ότι αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να γίνουν. Πείτε μας πώς θέλετε να γίνουν, ώστε να σας διασφαλίζουν. Προσπαθούμε λοιπόν να έρθουμε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε.

Ads

Όπως δήλωσε επίσης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Ιωάννης Τσουκνιδάς, είχε ενημερωθεί πριν από μία βδομάδα από τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Τσαλίδη, για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί σε περιοχή του δήμου κέντρο φιλοξενίας και ο δήμος θα συνδράμει όποτε του ζητηθεί.

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις

Παρα τις διαβεβαιώσεις του Γιάννη Μουζάλα, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν.

Αρνητικός στη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο είναι ο δήμος Λαυρεωτικής. Ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Λουκάς, χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ακατάλληλες για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς συνορεύουν με μία ενεργή βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών, ενώ το δημοτικό συμβούλιο τοποθετήθηκε αρνητικά στη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας σε όλη την περιοχή.

Όπως υποστηρίζει, έλαβε τη δέσμευση από τον υπηρεσιακό υπουργό Επικρατείας Λευτέρη Παπαγεωργακόπουλο, ότι δεν θα προχωρήσει η δημιουργία του κέντρου μέχρι τις εκλογές και το θέμα θα ξανασυζητηθεί με τη νέα κυβέρνηση «ώριμα και ψύχραιμα». Τόνισε ωστόσο ότι «το Λαύριο από τη δεκαετία του ’50 έχει εμπειρία με τους πρόσφυγες, λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην περιοχή και έχουμε αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς. Το Λαύριο δεν υπήρξε ποτέ ρατσιστική πόλη».

Η μεταφορά προκατασκευασμένων σπιτιών στον σιδηροδρομικό σταθμό Αγχιάλου στον δήμο Χαλκηδόνας, προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στους όμορους δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα καθώς οι δύο δήμαρχοι, Αστέριος Γαβότσης και Μίμης Φωτόπουλος αντίστοιχα, δήλωναν άγνοια για την επιλογή της περιοχής καθώς και για το πού ανήκει διοικητικά.

Για «ανοργανωσιά από πλευράς της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο κ. Φωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στον χώρο δεν υπάρχει «ούτε νερό, ούτε τουαλέτες και ρεύμα», ενώ την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση εξέφρασε ο κ. Γαβότσης. «Ο χώρος δεν έχει καμία υποδομή και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καν ενημερωθεί προκειμένου να ενσκήψει στο θέμα και ίσως να υποδείξει έναν άλλο χώρο» είπε, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για το πού ανήκει διοικητικά ο επιλεγμένος χώρος αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, «βρίσκεται στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου, Δέλτα και Χαλκηδόνας».