Με πολιτικές αιχμές παρέδωσε τα «κλειδιά» της Βουλής στον Νίκο Βούτση, η απελθούσα Πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ads

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας της Βουλής η -κι επισήμως- πρώην πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε μία αποτίμηση του έργου της. Όπως είπε «σας παραδίδω την προεδρία της Βουλής έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου από την πρώτη ως την τελευταία μέρα, έχοντας προσπαθήσει να υλοποιήσω όλα εκείνα στα οποία αναφέρθηκα κατά την εναρκτήρια ομιλία μου».

Μάλιστα, η Κα Κωνσταντοπούλου δεν θα μπορούσε παρά να κυριολεκτεί ως προς την φράση «ως την τελευταία μέρα», καθώς 20 λεπτά πριν την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, είπε το δικό της «αντίο» δίνοντας στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους για το Τρίτο Μνημόνιο, στο οποίο ασκείται δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση συλλήβδην όσο και στον Αλέξη Τσιπρα προσωπικά.

«Αποτελεί τιμή η ολοκλήρωση της θητείας μου στην προεδρία μίας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδιο στην ολοκλήρωση των μνημονίων, ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές, ότι σας παραδίδω το έργο των Επιτροπών και εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν», είπε έδωσε στον Νίκο Βούτση «για να μην παραπέσουν όπως γίνεται συνήθως στο Δημόσιο» -όπως είπε-  την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές, τις δύο Εκθέσεις της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και το πόρισμα για την Siemens.

Ads

«Προσδοκώ και αναμένω ότι αυτές οι πολύτιμες εργασίες θα ολοκληρωθούν», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε πως θα είναι αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν θα είμαι αρωγός σε διαδικασίες προώθησης μνημονίων και κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας», ωστόσο ξεκαθάρισε. «Σας εύχομαι καλή επιτυχία. Όλους θα μας κρίνει η ιστορία», κατέληξε.

Μην έχοντας ανταλλάξει σχεδόν ούτε ένα βλέμμα με την πρώην συντρόφισσα του στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης προτίμησε να μην ανταποδώσει τα «καρφιά». «Ο λαός μας έχει αποτιμήσει όλους», απάντησε ο νέος πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε πως «δεν θα ήθελα να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση γιατί είναι αλήθεια ότι ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα εκφράσεις που θα οδηγούσαν σε οξύτατη αντιπαράθεση».

«Αυτό δεν παίζει ρόλο, τα έχει αποτιμήσει ο λαός μας για όλους, ως πρόσωπα, κομματικούς φορείς και ρόλους» τόνισε ο κ. Βούτσης, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στον χαρακτηρισμό «γύψο» που είχε πει η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την προεκλογική περίοδο.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=r0SV9yEux1w]