Η υπουργός πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ήταν μεταξύ των υπουργών που υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύεται σε Συνδικάτα και συλλόγους που αριθμούν πάνω από 150 μέλη να πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές διά ζώσης και επιτρέπεται η διεξαγωγή τους, μόνο διαδικτυακά. Μάλιστα σήμερα επικαιροποιήθηκε η απόφαση αυτή με νέα ΚΥΑ που ισχύει έως 4 Οκτωβρίου.

Ads

Όμως, σύμφωνα με μήνυμα που έλαβαν τα μέλη του Πανελλαδικού Σωματείου Εργατοτεχνιτών του Υπ. Πολιτισμού, έχει δοθεί άδεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση φιλικού στην υπουργό σωματείου του Υπ. Πολιτισμού, την ερχόμενη Τρίτη, παρά το γεγονός ότι αριθμεί 1600 μέλη, πολλά περισσότερα δηλαδή από το όριο των 150 που θέτει η ΚΥΑ.

Πρόκειται για το σωματείο  Γιάννη Τσιακοπιάκου, ο οποίος παρά τις διώξεις για  τα κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, στην υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπ. Πολιτισμού, συνεχίζει να έχει προνομιακή μεταχείριση από την υπουργό, από την πρώτη στιγμή της θητείας της.

Διαβάστε επίσης: Η Μενδώνη κρύβεται πίσω από την ομοσπονδία για την επαναφορά Τσιακοπιάκου

Ads

Το μήνυμα που έλαβαν τα μέλη του σωματείου γράφει: «OΛOI ΣTHN EKΛOΓOAΠOΛOΓIΣTIKH ΓEN.ΣYNEΛEYΣH & EKΛOΓH KENTPIKHΣ EΦOPEYTIKHΣ EΠITPOΠHΣ TPITH 28/9 ΩPA  10 ΣTON ΘEPINO KINHM. ΘHΣEIO (AΠ.ΠAYΛOY 7).O ΣYΛΛOΓOΣ ΘA ΠAPEXEI ATOMIKEΣ MAΣKEΣ KAI ANTIΣHΠTIKA THPΩNTAΣ TA AΠAPAITHTA METPA ΠPOΣTAΣIAΣ. ΓINETAI ΠPOΣΠAΘEIA NA ΠAPEYPIΣKETAI EPΓATOΛOΓOΣ ΓIA NA MAΣ ΔΩΣEI ΔIEYKPINIΣEIΣ ΓIA TO AΣΦAΛIΣTIKO.YΠAPXEI AΔEIA. ΣΩMATEIO EPΓ/TΩN».

Οι σχετικές άδειες υπογράφονται από τον υπηρεσιακό γραμματέα σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Σχετικό έγγραφο δεν έχει φτάσει ακόμα στις υπηρεσίες, άρα τα ερωτήματα είναι: Γιατί διαβεβαιώνει το σωματείο ότι υπάρχει άδεια; Από που πήραν προφορική έστω διαβεβαίωση;  Η κ. Μενδώνη παραβιάζει την ΚΥΑ που η ίδια ψήφισε ή αλλιώς, με το ένα χέρι υπογράφει την ΚΥΑ και με το άλλο την εξαίρεση;

Πηγές από το ΥΠΠΟ πάντως, λένε στο tvxs.gr πως η άδεια έχει υπογραφεί από την υπουργό, αλλά παραμένει στο συρτάρι της για να δημοσιοποιηθεί στα μέλη, λίγη ώρα πριν τη διεξαγωγή της ΓΣ. Σημειώνουν μάλιστα, πως οι λόγοι πραγματοποίησης της συνέλευσης (εκλογοαπολογιστική) δεν εμπίπτει στην εξαίρεση που επιτρέπει τη συνέλευση σε περιπτώσεις που η εκλογική διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει, γιατί δεν έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες πριν την δημοσίευση του ΦΕΚ με φυσική ή επιστολική ψήφο.

Οι ίδιες πηγές μιλούν, για προνομιακή μεταχείριση του σωματείου από το οποίο προέρχεται ο κ. Τσιακοπιάκος ο οποίος διατηρεί ακόμα στενές σχέσεις με την υπουργό, παρά το γεγονός ότι ο τύπος αλλά και η αντιπολίτευση, της έχει προσάψει έως και προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου του «αμαρτωλού ταμείου».

Όπως αποκάλυψε μάλιστα η Ν. Χατζηαντωνίου σε προχθεσινό δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, η υπουργός παρευρέθηκε πρόσφατα, στα βαφτίσια του παιδιού του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ! Το δημοσίευμα αυτό ήταν η αφορμή, να δεχτεί η δημοσιογράφος «επίθεση» με ανακοίνωση, όχι από την υπουργό, ούτε από τον κ. Τσακοπιάκο, αλλά από την ίδια την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ), πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της οποίας, είναι ο κ. Τσακοπιάκος. 

Υπενθυμίζουμε, πως την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία απαγορεύεται σε Συνδικάτα που αριθμούν πάνω από 150 μέλη να πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις διά ζώσης έχει ζητήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σχετικές διαμαρτυρίες έχουν κάνει και άλλα σωματεία, που κρίνουν παράλογη την απόφαση την ώρα που τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα γήπεδα, συγκεντρώνουν πολλούς περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Ωστόσο τα συνδικάτα συνεχίζουν και τηρούν την ΚΥΑ. Δεν ξέρω τι θα πράξουν, όταν θα μάθουν, ότι ορισμένα σωματεία …. εξαιρούνται.