Με 8 μονάδες διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.Μεγάλη πτώση της ΝΔ

Tvxs Δημοσκόπηση

15:15 | 29 Αυγ. 2014
Τελευταία ανανέωση 11:56 | 30 Αυγ. 2014

Με 8 μονάδες διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ (25,8%) έναντι της ΝΔ (17,7%) που σημειώνει εντυπωσιακή πτώση, αποτέλεσμα και του φιάσκου του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από άλλες ερωτήσεις της πρώτης δημοσκόπησης μετά το καλοκαίρι. Πολύ χαμηλά ποσοστά για ΠΑΣΟΚ (3%), Ποτάμι (2,3%), ΚΚΕ (3,5%) ΑΝΕΛ (2,5%). Σταθερή η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,7%. Το Tvxs.gr συνεχίζει την συνεργασία του με την Palmos Analysis, που προσέγγισε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου. 

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση: Ο ε(ν)φιάλτης της κυβέρνησης

H μεγάλη πτώση της ΝΔ οφείλεται στην χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, ένα μέρος από τους οποίους αποχωρεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6%), την Χρυσή Αυγή (5%) και λιγότερο τους ΑΝΕΛ (2%).

Οι διαρροές είναι πολύ μεγαλύτερες στο ΠΑΣΟΚ, που χάνει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προς την ΝΔ (6%) αλλά προς όλα τα άλλα κόμματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεις της (πτώση περίπου 1% σε σχέση με τις ευρωεκλογές) επειδή παρουσιάζει μεγαλύτερη συσπείρωση ψηφοφόρων. Έχει απώλειες προς την Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και την ΝΔ.

Την αλλαγή του πολιτικού κλίματος αποτυπώνει και η παράσταση νίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί κατά πολύ της ΝΔ. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές, ενώ μόνο το 28% πιστεύει το ίδιο για το κυβερνών κόμμα. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου, τα δύο κόμματα σχεδόν ισοψηφούσαν στην παράσταση νίκης (41 έναντι 40%).

Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος και τα χαμηλά πόστα των κομμάτων της συγκυβέρνησης εξηγούνται και από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες σε ερωτήματα για την πορεία της χώρας, για την οποία βρίσκονται στους αντίποδες της αφήγησης της κυβέρνησης. Έτσι 3 στους 4 διαφωνούν ότι η οικονομία της χώρας βελτιώνεται.

Η απόλυτη πλειοψηφία (53%) διαφωνεί επίσης με την άποψη ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, έναντι του 33% που συμφωνούν. Για την επιδείνωση του κλίματος, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο ήταν περίπου ίσοι όσοι  πίστευαν ότι θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, με αυτούς που δεν πίστευαν το αντίθετο.

Στην ίδια κατεύθυνση, το 75% των ερωτηθέντων διαφωνεί ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση,ενώ το 23% συμφωνεί.

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό στρατόπεδο υπερτερεί. Η διαφορά Σαμαρά-Τσίπρα έχει όμως μικρύνει, γιατί ενώ πρώτος παραμένει σταθερός ( οριακή άνοδος 1%), ο πρωθυπουργός χάνει 8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο.

Μην χάσετε αύριο την συνέχεια, με τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα της δημοσκόπησης: 

-Μεγαλώνει η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου

-Διαπραγμάτευση με την τρόικα: θα τα κατάφερνε καλύτερα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

-ΕΝΦΙΑ: να καταργηθεί η να διορθωθεί; 

Και ακόμη στην ίδια μέτρηση: 

-Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ;

-O πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την σημερινή Βουλή ή μετά από εκλογές; 

Κατηγορία άρθρου:

Tags άρθρου:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Δεν ήξερε… Τι ήθελε και ρώτησε; Κάπως έτσι την πάτησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που ήθελε να πικάρει τον Αλέξη Τσίπρα μέσω twitter αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τον... καθρέφτη του! Ο...
(5)
Έναν πολύτιμο οδηγό έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους όσοι θέλουν να επισκεφθούν τις περιοχές των Φαλασάρνων και του Πλατάνου στη Κίσσαμο Χανίων.  Με ένα απλό «κλικ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www....
(1)
Εμφανίστηκε σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα φωνάζοντας ναζιστικά συνθήματα και τραγουδώντας τον ύμνο της οργάνωσης. Πρόκειται για τον Λάμπρο Χουλιαρά ο οποίος, προ διετίας, ήταν ο...
(32)

E-mail alerts

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για έκτακτα γεγονότα, θέματα ή πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν όπως Ελλάδα, tvxs δημοσκόπηση, TVXS Επιλογές;

Κάντε το με ένα κλικ, στην νέα δωρεάν υπηρεσία e-mail alerts που σας προσφέρει το TVXS.
Για να εγγραφείτε, πρέπει να κάνετε log in.

Σχολιασμός, πατήστε για να δείτε τα σχόλια και να σχολιάσετε.

Powered by Pressflow, an open source content management system