Με 6,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στην αυτοδυναμία

TVXS Δημοσκόπηση

00:56 | 29 Δεκ. 2014
Τελευταία ανανέωση 00:33 | 30 Δεκ. 2014

Με 6,5 μονάδες προηγείται της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, στην νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs. Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος και προκηρυχθούν  πρόωρες εκλογές, οι περισσότεροι (40%) θεωρούν ως καλύτερη εξέλιξη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται συντριπτικά και στην παράσταση νίκης. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται στην δημοφιλία και στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός. Μια μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι η εκλογή του Σ. Δήμα με τις ψήφους των δύο πρώην χρυσαυγιτών βουλευτών, θα ήταν αρνητική  για την δημοκρατία. Λίγοι ανησυχούν ότι η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής φθάνει το 35% και φλερτάρει με την αυτοδυναμία. Διαβάστε την ανάλυση των ευρημάτων από τον διευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis Πασχάλη - Αλέξανδρο Τεμεκενίδη. 

Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου (κεντρικός πίνακας) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29,9% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 23,4%. Τρίτη… δύναμη αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι με ποσοστό 11,7%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 7,1%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 3,8%, το ΠΑΣΟΚ ΜΕ 3,3%, οι ΑΝΕΛ με 2,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2%.

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35% ποστοστό που του δίνει 144 έδρες και του επιτρέπει να φλερτάρει με την αυτοδυναμία. Η ΝΔ συγκεντρώνει 29% (78 έδρες). Στην τρίτη θέση το Ποτάμι με ποσοστό 9,5% (25 έδρες) και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%.

Κατόπιν έρχονται το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5% και οι ΑΝΕΛ με 3,5%.

Παράσταση Νίκης

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 65% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 22%.

Πρόωρες εκλογές

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι για το 40% των ερωτηθέντων το καλύτερο αποτέλεσμα σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου και διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Νίκη της ΝΔ είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το 34% ενώ το 13% απαντά αυθορμήτως «κανένα από τα δυο».

Την ίδια ώρα το 51% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία ενώ το 45% πιστεύουν ότι πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές.
 
Προεδρικές εκλογές

Το 43% των πολιτών πιστεύει ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Μπούκουρα και Αλεξόπουλου που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή αυτό θα είναι αρνητικό για το θεσμό. Το 26% θεωρεί ότι θα είναι θετικό ενώ «ουδέτερο/αδιάφορο» θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 26%.

Grexit

Οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν θεωρούν ότι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές μπορεί να σημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Το 47% θεωρεί δεν θεωρεί καθόλου πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το 17% το θεωρεί λίγο πιθανό. Την ίδια ώρα το 13% θεωρεί αρκετά πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει τις εκλογές ενώ το 16% τη θεωρεί πολύ πιθανή.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Με τις αρνητικές γνώμες να υπερισχύουν των θετικών για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρώτος σε δημοτικότητα είναι ο πρωθυπουργός με ποσοστό 35%. Δεύτερος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 26% και τρίτος ο Σταύρος Θεοδωράκης με 23%. Ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 16%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 15%, ο Πάνος Καμμένος με 14%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 13% και ο Νίκος Μιχάλολιάκος με 8%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 44% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 33%. Κανένας από τους δυο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός σύμφωνα με το 22%.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Η ταυτότητα της έρευνας

Κατηγορία άρθρου:

Tags άρθρου:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Καλώς ή κακώς από φέτος θεωρούμαι κι εγώ ώριμος να φέρω το δικαίωμα ψήφου, το χρέος μου ως πολίτης απέναντι στην χώρα μου, και στην ίδια τη Δημοκρατία που αυτή γέννησε προ αμνημονεύτων ετών. Και να...
(10)
Πρώτος στην πρόθεση ψήφου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα να μειώνεται στις 5,5 μονάδες από τις 7,5  στην τελευταία δημοσκόπηση του TVXS, την προηγούμενη εβδομάδα. Στη μέτρηση της Palmos...
(102)
Αν και γεννημένοι το 1997, οι 18ρηδες του 2015 δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την 25η Ιανουαρίου. Αφού σας έχουν «γραμμένους» αλλά όχι εγγεγραμμένους στους εκλογικούς...
(36)

E-mail alerts

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για έκτακτα γεγονότα, θέματα ή πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν όπως Ελλάδα, TVXS Επιλογές, Εκλογές 2015;

Κάντε το με ένα κλικ, στην νέα δωρεάν υπηρεσία e-mail alerts που σας προσφέρει το TVXS.
Για να εγγραφείτε, πρέπει να κάνετε log in.

Σχολιασμός, πατήστε για να δείτε τα σχόλια και να σχολιάσετε.

Powered by Pressflow, an open source content management system