Στις 10,5 μονάδες ανοίγει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, με βάση την νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr, το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε χθες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση ένα μήνα πριν, η διαφορά ήταν στις 10 μονάδες. Με το ποσοστό αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αισιοδοξεί για οριακή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Η Χρυσή Αυγή σημειώνει πτώση υποχωρώντας στην πέμπτη θέση. Πέρα από την παράσταση νίκης όπου επικρατεί με μεγάλη διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει και σε ποιοτικές ερωτήσεις, από το αν είναι θετικό γεγονός μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, μέχρι την ερώτηση για το ποια θα είναι η καλύτερη κυβέρνηση για την χώρα.

Εκλογική επιρροή
 
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 35,5%. Στη δεύτερη θέση η ΝΔ με ποσοστό 25% ενώ τρίτο βρίσκεται το Ποτάμι με 7,5%. Στο 6% η εκλογική επιρροή της Χρυσής Αυγής (Πίνακας - Κεντρική Φωτογραφία).
 

Στο 6,5% κυμαίνεται η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ, στο 5% του ΚΚΕ, στο 3% των ΑΝΕΛ και στο 1% της ΔΗΜΑΡ.

Τα σενάρια αυτοδυναμίας

Με  βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, οι έδρες κατανέμονται ως εξής: 

ΣΥΡΙΖΑ:            35,5%        150 

ΝΔ:                     25,0%           71

ΠΟΤΑΜΙ:           7,5%           21

ΠΑΣΟΚ:             6,5%           18

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:  6,0%           17

ΚΚΕ:                   5,0%           14

ΑΝΕΛ:                3,0%             9

 

ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΜΜΑΤΑ: 11,5%

 

Σημείωση: Ο υπολογισμός των εδρών, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, βασίζεται αφενός στο ποσοστό που λαμβάνει κάθε κόμμα που εισέρχεται στο Κοινοβούλιο (που ξεπερνάει δηλαδή το όριο του 3%), αφετέρου στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Κοινοβουλίου (που δεν ξεπερνούν δηλαδή το όριο του 3%). 

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις έδρες του πρώτου κόμματος και το ποσοστό που χρειάζεται για την επίτευξη της αυτοδυναμίας (151 έδρες), αυτό εξαρτάται τόσο από το ποσοστό του κόμματος αυτού, όσο και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου. Συνεπώς, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου, το ποσοστό του πρώτου κόμματος για την επίτευξη της αυτοδυναμίας μπορεί να πέσει στο 35% ή και να ανέβει πάνω από το 40%.

 

Καλύτερη κυβέρνηση


 
Στην ερώτηση αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα ήταν θετική εξέλιξη το 39% απαντά θετικά. Μικρότερο το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ, με το 30% να θεωρεί μια νίκη του κυβερνώντος κόμματος θετική εξέλιξη. Το 39% θεωρεί αρνητική εξέλιξη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για τη ΝΔ το ποσοστό φτάνει το 48%. 


 
Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε συνεργασίας (28%) ή αυτοδύναμη (16%)  θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη  για τη χώρα. Μια κυβέρνηση της ΝΔ συγκεντρώνει το 32%.  (Με κορμό τη ΝΔ  22%, αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ  10%) 
 
Αντιφατικές απαντήσεις για εκλογή Προέδρου και πρόωρες εκλογές


 
Σε σχέση με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το 48% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι αυτή πρέπει να γίνει από νέα Βουλή αφού πρώτα γίνουν βουλευτικές εκλογές. Το 37% απαντά ότι η εκλογή του Προέδρου πρέπει να γίνει από τη σημερινή βουλή χωρίς να γίνουν εκλογές. 

Την ίδια ώρα όμως το 54% απαντά ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ αντίθετα το 43% πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. 

  • Διαβάστε επίσης την ανάλυση του Διευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis, Πασχάλη – Αλέξανδρου Τεμεκενίδη για τα ευρήματα της δημοσκόπησης: «Ένα βήμα πριν την αλλαγή (;)»
  • Mε δημοσκοπήσεις κάθε μήνα το Tvxs καταγράφει συστηματικά τις εξελίξεις συνεχίζοντας την συνεργασία του με την Palmos Analysis, που προσέγγισε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου.
  • Δείτε αύριο, στο τρίτο μέρος της έρευνας: Θα βγάλει η κυβέρνηση την χώρα από το μνημόνιο; Θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις υποσχέσεις Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη;

 
Η ταυτότητα της έρευνας