Μαζική ήταν η πορεία στο Κερατσίνι για την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν φορείς, σωματεία, αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της Αριστεράς, πέρασε από τις γειτονιές του Κερατσινίου, και κατέληξε στο Καστράκι Δραπετσώνας, απέναντι από την πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – συναυλία με τίτλο «Πώς ανέχεσαι ΝΑ ΖεΙς μαζί τους;» και ελεύθερη είσοδο, με τη συμμετοχή των Γιάννη Αγγελάκα, Παύλου Παυλίδη, Magic de Spell, Fundracar, Σ. Γραμμένου, Taburo Bota και πολλών άλλων καλλιτεχνών. 

Ads

Με κεντρικό σύνθημα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους Ναζί» οι διαδηλωτές ζήτησαν την καταδίκη των χρυσυγιτών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και των υπόλοιπων αιματηρών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρούσα στη συγκέντρωση ήταν και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Φύσσα με την διοργάνωση της συναυλίας «θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα. Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος».

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο καθ’ ομολογίαν δράστης Γιώργος Ρουπακιάς βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

image

Ads

image

image

image

image

image

image

Επεισόδια στο περιθώριο της πορείας

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην «ουρά» της αντιφασιστικής πορείας. Ομάδα ατόμων, με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, πέταξε πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ζημιές προκλήθηκαν και στις τζαμαρίες στο κτίριο όπου στεγάζεται το δημαρχείο Κερατσινίου.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο τέλος της πορείας, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αντιστάσεως στη Δραπετσώνα. Ομάδες αγνώστων άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν με πετροπόλεμο στα γύρω στενά της περιοχής.

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν πέντε άτομα, δυο πολίτες και τρία μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του ANT1. Ο ένας πολίτες χτυπήθηκε με πέτρα στο κεφάλι ενώ ο δεύτερος καθώς και τα μέλη του συνεργείου ξυλοκοπήθηκαν από αγνώστους. Έγιναν τρεις προσαγωγές.

image

image

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Η πορειά ξεκίνησε από την Καμάρα και όταν έφτασε στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Σαλαμίνος βρήκε κλούβες της αστυνομίας να έχουν παραταχθεί. Οι διαδηλωτές δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ενώ μπλόκο της αστυνομίας συνάντησαν και επί της οδού Κουντουριώτου και αναγκάστηκαν να συνεχίσουν την πορεία τους στη Λεωφόρο Νίκης.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο της πορείας. Ομάδα νεαρών έριξε αντικείμενα σε άντρες των ΜΑΤ που απάντησαν με κρότου λάμψης και χημικά. Ζημιές σημειώθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων. Έγιναν δυο προσαγωγές ενώ ένας αστυνομικών τραυματίστηκε στο πόδι. 

Συγκέντρωση και στην Πάτρα

Συγκέντρωση με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα πραγματοποιήθηκε απόψε και στην Πάτρα. Στην συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, πήραν μέρος κόμματα, συλλογικότητες, αντιφασιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι κ.α.

Στην συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, όπου κυριάρχησαν συνθήματα κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής. Όταν η πορεία βρισκόταν στην οδό Μαιζώνος, μια ομάδα ατόμων που φορούσαν κράνη, αποκόπηκε και προκάλεσε μικρές φθορές σε τρία καταστήματα.

#KillahP Tweets