To tvxs.gr, απευθύνθηκε στην νυν και πρώην ηγεσία υφυπουργείου Αθλητισμού, προκειμένου να σχολιάσουν τις δηλώσεις του δημοσιογράφου, πρώην αθλητή αλλά και πρώην μέλος της ειδικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης για θέματα media και marketing, Πάρι Κουρτζίδη, ο οποίος μιλώντας στο tvxs έκανε λόγο για βιασμούς, παρενοχλήσεις και άλλα σκάνδαλα στην Ομοσπονδία Πάλης, για τα οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό το υπουργείο  και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με ΝΔ.

Ads

Tόσο ο κ. Μαυρωτάς, ΓΓ Αθλητισμού, όσο και ο κ. Βασιλειάδης,  πρώην υφυπουργός, ισχυρίζονται ότι έχουν εξαντλήσει τα εργαλεία που τους δίνει ο νόμος προκειμένου να προβούν σε εξυγίανση των ομοσπονδιών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες.

Γ. Μαυρωτάς: Δεν υπάρχει θέμα παρεμπόδισης μου από τον Αυγενάκη

Ο κος Κουρτζίδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Ο Γιώργος Μαυρωτάς ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ενώ θα έπρεπε να έχει προβεί στην έκδοση νέας διαπιστωτικής πράξης περί εκ νέου καθαίρεσης της δήθεν νομίμως εκλεγμένης διοίκηση, εδώ και μήνες δεν προχωράει. Το ρεπορτάζ μας λέει εδώ και μήνες ότι αυτός που δεν αφήνει τον ΓΓΑ να προχωρήσει στην καθαίρεση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Πάλης και κατ΄ουσίαν συγκαλύπτει την παράνομη διοίκηση, είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επαίρεται ότι είναι ο μέγας μεταρρυθμιστής. Ας μάθει λοιπόν και ο κ. Μητσοτάκης τώρα ότι, δυστυχώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες που η μία διαδέχεται την άλλη από γονείς, αθλητές, προπονητές, σωματεία, παράγοντες, δημοσιογράφους και ΜΜΕ, ακόμη και για βίαιες ή και αγοραίες σεξουαλικές πράξεις, είναι όλα σε γνώση των επί ετών διοικούντων. Η δε ομοσπονδία φέρεται να διοικείται εμμέσως πλην σαφώς από το ίδιο κύκλωμα. Ποιος εμποδίζει λοιπόν τον κ. Αυγενάκη, αν αυτός δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός;».

Ads

Ο κύριος Αυγενάκης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας, απάντησε όμως ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος μας είπε σχετικά: «Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ακολουθούμε αυστηρά θεσμικές διαδικασίες σε όλες τις καταγγελίες, όπως και στις καταγγελίες για την Ομοσπονδία Πάλης. Οι καταγγελίες περί βιασμών και “οικονομικών σκανδάλων” που αναφέρει το δημοσίευμά σας προφανώς αφορούν παλαιότερες διοικήσεις του Υπουργείου και δεν έχουν υποβληθεί σε εμάς.

»Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει σε εμάς είναι για το θέμα της έκπτωσης της ομοσπονδίας λόγω μη νόμιμης συμμετοχής κάποιων σωματείων σε Γενικές Συνελεύσεις.  Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της ΓΓΑ έγινε η έκπτωση της διοίκησης τον Ιούνιο του 2020 μετά και από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους.

»Ορίστηκε προσωρινή διοίκηση η οποία στη συνέχεια έκανε εκλογές και τα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή των εκλογών, μια απόφαση της δικαστικής εξουσίας που υποχρεούμαστε να σεβαστούμε. Όταν ήταν να εκδικαστεί ο ορισμός της προσωρινής διοίκησης τον Νοέμβριο δεν παρουσιάστηκε καμία πλευρά στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να μην συζητηθεί ο ορισμός προσωρινής διοίκησης και η εκλεχθείσα το καλοκαίρι διοίκηση να είναι πλέον η μόνη υπάρχουσα».

Σε σχέση με το αν εμποδίζεται στο να προβεί σε εξυγιαντικές κινήσεις από τον κο Αυγενάκη, είπε: «Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι όχι μόνο δεν βρίσκομαι «σε δύσκολη θέση» αλλά είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη για όλα αυτά τα θέματα των καταγγελιών και δεν υπάρχει θέμα εμπόδισης, επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης των διαδικασιών. Ακολουθούμε πιστά τον θεσμικό τρόπο, σεβόμενοι τις αποφάσεις των δικαστηρίων και των θεσμικών οργάνων. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Δέον είναι, πάντως, οποιοσδήποτε κάνει λόγο για σοβαρές καταγγελίες με ποινικές προεκτάσεις να καταφεύγει κιόλας στον εισαγγελέα.».

Στην ερώτηση μας γιατί ενώ ορθά διεξάγετε έλεγχος στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας (ΕΙΟ) μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου, δεν συμβαίνει  το ίδιο σε ομοσπονδίες στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν διαπιστωθεί κακοποιήσεις όπως η ομοσπονδία Πάλης, ο κος Μαυρωτάς απαντά:

«Κατά τη γνώμη μου είναι δύο ξεχωριστά και πράγματα που έχουν τη δική τους αυτονομία και αντιμετώπιση ο έλεγχος για σεξουαλική κακοποίηση και ο έλεγχος για τυχόν διαχειριστικές παρανομίες. Για τον πρώτο αρμόδιες είναι οι εισαγγελικές αρχές για το δεύτερο εμπλέκεται και η ΓΓΑ ως εποπτεύουσα αρχή. Στην ΕΙΟ υπήρχαν και καταγγελίες για παρατεταμένη κακοδιαχείριση από Ολυμπιονίκες, δεν ήταν μόνο η καταγγελία της Σοφίας για σεξουαλική παρενόχληση».

Η ολυμπιονίκης Σοφία Ζυγούρη, μιλώντας στο tvxs.gr, σε συνέντευξη που σύντομα θα δημοσιεύσουμε, ωστόσο επιμένει, ότι η πολιτεία έχει τα εργαλεία να παρέμβει. Σε αυτό της το επιχείρημα, ο κος Μαυρωτάς απαντά: «Είναι συγκεκριμένα τα κωλύματα που προβλέπονται στον νόμο 2725/1999 για τα μέλη των ΔΣ (άρθρο 3) με βάση τα οποία μπορεί να γίνει η έκπτωση. Π.χ. σε ότι αφορά στα ποινικά πρέπει να έχουν παραπεμφθεί για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα ή αμετάκλητο βούλευμα ή καταδικασθεί αμετακλήτως για κακούργημα ή πλημμέλημα κλπ.»

Βασιλειάδης: Δυσκολευτήκαμε να το κλείσουμε το θέμα γιατί επίσημα δεν είχε καταγραφεί πουθενά ως προπονητής ο κατηγορούμενος για βιασμό

Ο κος Κουρτζίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο tvxs.gr, είπε ότι και ο προηγούμενος υφυπουργός, γνώριζε τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας Πάλης, αλλά δεν προχώρησε σε δραστικές κινήσεις εξυγίανσης.

«…Ωστόσο, οφείλω να πω ότι ο ίδιος είχα επισκεφθεί την άνοιξη του 2019 και τον προηγούμενο υφυπουργό Αθλητισμού. Μου είχε ζητηθεί μετά από ιδιαίτερα υπαινικτικό αλλά και αρκετά αποκαλυπτικό δημοσίευμα μου στο PIPERATA.GR να του παρέχω ο ίδιος προσωπικά πλήρη ενημέρωση, παρουσία του συμβούλου του, κ. Στέλιου Συκά. Ο κ. Βασιλειάδης, είχε δεσμευθεί να κάνει τα δέοντα, εν τούτοις, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε σοβαρότατες ευθύνες στον επί των ημερών του ΓΓΑ, Ιούλιο Συνοδινό. Μάλιστα, στους ορόφους του υπουργείου αυτό που ψιθυριζόταν τότε ήταν ότι ο προηγούμενος ΓΓΑ δεχόταν παρεμβάσεις υπέρ της ομοσπονδίας Πάλης από τον κ. Ισίδωρο Κούβελο, ενώ ο ίδιος είχε άριστες σχέσεις με τον Κώστα Θάνο. Τι αληθεύει και τι όχι, οφείλουν πλέον να ελέγξουν οι αρμόδιοι φορείς και οι εισαγγελικές αρχές» δήλωσε σχετικά.

Τι απαντά ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης:

«Όντως είχαμε έρθει σε επαφή με τον κο Κουρτζίδη ο οποίος μας είχε καταθέσει κάποια στοιχεία. Προσπαθούσαμε να διερευνήσουμε κάθε καταγγελία στα πλαίσια του δυνατού. Δεν υπήρχε περίπτωση ο γενικός μας γραμματέας, να είχε καταγγελία και να μην τη διερευνούσε.

Για κακοποιήσεις παιδιών δεν είχαμε στοιχεία. Είχαμε για προβλήματα αξιοκρατίας γι’ αυτό και αλλάξαμε τον νόμο την άνοιξη του ’19 . Γι’ αυτό άρχισε να μιλάει ο κόσμος. Φέραμε την απλή αναλογική  στα σωματεία και την ποσόστωση στην σταυροδοσία. Φέραμε την ποσόστωση φίλων στα όργανα, τις θητείες και τον έλεγχο από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Τώρα, αυτά αξιοποιεί ο κος Αυγενάκης. Όμως πήρε πίσω τα περισσότερα. Κατήργησε για παράδειγμα την απλή αναλογική και την ποσόστωση στην σταυροδοσία».

Σε σχέση με την περίπτωση του βιασμού από προπονητή ο οποίος καταδικάστηκε δήλωσε: «Ο βιαστής ήταν προπονητής που καταδικάστηκε το 2017. Δυσκολευτήκαμε να το κλείσουμε το θέμα γιατί επίσημα δεν είχε καταγραφεί πουθενά ως προπονητής. Θα μπορούσε να λυθεί μόνο με σοβαρό ηλεκτρονικό μητρώο που είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε. Μας έδωσαν λοιπόν τα στοιχεία, αλλά δεν είχαμε εργαλεία να το λύσουμε. Γι’αυτό κάναμε τον νόμο. Για πολλές ομοσπονδίες όποια στοιχεία δώσαμε στον εισαγγελέα μπήκαν στο αρχείο γιατί ήθελαν ειδικό έλεγχο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση του συμβούλου του Σ. Συκκά: «Η κακοδιαχείριση στην ομοσπονδία πάλης καταγγέλθηκε και από τον κο Πάχτα. Τους είχαμε συμβουλέψει να καταθέσουν τα στοιχεία στην υπηρεσία, για να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της διοικητικά. Κι έτσι έκαναν. Δεν πιστεύω ότι ενεπλάκη ο ΓΓ ώστε να παρεμποδιστεί η διαδικασία. Όταν δε, βγήκε η υπόθεση του βιασμού ανήλικης από προπονητή, ανάλαβε η δικαιοσύνη και είναι στη φυλακή σήμερα. Εκεί που υπήρχε πρόβλημα, ερευνήσαμε το σωματείο και του πήραμε την άδεια. Αυτό μπορούσαμε να κάνουμε»