Περισσότερα των μέχρι τώρα γνωστών, αλλά και σε γνώση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ήταν τα «μαύρα» χρήματα από τα κρυφά ταμεία της Siemens, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις στην δίκη που συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ads

Τις σχετικές αποκαλύψεις, όπως αναφέρει η «Αυγή», έκανε η πρώην υπάλληλος του οικονομικού κομματικού τομέα Δήμητρα Παπαχρήστου. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, για τα ποσά που δαπανούσε η Siemens στην Ελλάδα για να κλείνει τις δουλειές «μάλλον γνώριζε και η ηγεσία του κόμματος», ενώ η ίδια πρόσθεσε ότι «υπήρχε και εκτελεστική επιτροπή».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στον ρόλο του Θ. Τσουκάτου, η Δ. Παπαχρήστου δήλωσε ότι «έφερνε συχνά μεγάλα ποσά». Ο κατηγορούμενος Τσουκάτος έχει πει το 2008 ότι έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ένα εκατ. μάρκα, τα οποία κατευθύνθηκαν μέσω επτά λογαριασμών στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η πρώην υπάλληλος του οικονομικού τμήματος του ΠΑΣΟΚ προανακριτικά είχε πει ότι δεν θυμάται αν ο Θ. Τσουκάτος είχε καταθέσει χρήματα στα ταμεία του κόμματος και κλήθηκε να απαντήσει γιατί δεν είχε αναφέρει τα όσα υποστηρίζει σήμερα και στην ανάκριση. «Φοβόμουν μην χάσω τη δουλειά μου γιατί υπήρχε κομματική γραμμή» είπε, ενώ, όταν ρωτήθηκε από την έδρα αν έχει πει ψέματα, απάντησε: «Είπα τη μισή αλήθεια»…

Ads

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να διαβιβαστεί η δικογραφία στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για να κινηθεί ποινική δίωξη κατά της μάρτυρα για ψευδορκία. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.