«Σκληρές» μέρες και κυρίως νύχτες για τους άστεγους της Αττικής. Οι χιονοπτώσεις και το ψύχος μπορεί να εξελιχθούν σε τραγωδία για τους ανθρώπους που η αναμενόμενη κακοκαιρία τους βρήκε στο δρόμο.

Ads

Σημειώνεται ότι όπως σχολιάζουν πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάλεσαν στο 1595 τον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων προσπαθώντας να βοηθήσουν άστεγους που εντόπισαν στις γειτονιές τους, είναι μόνο για την Αθήνα και δεν εξυπηρετεί άλλες περιοχές.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της Τατιάνας Μπόλαρη στην Eurokinissi (κεντρική φωτογραφία), όπου κατέγραψε άστεγη γυναίκα σε στάση τρόλεϋ στο Παγκράτι να προσπαθεί να προστατευτεί από το χιόνι και τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Μάλιστα η γυναίκα δεν έχει καν παπούτσια, καθώς φοράει πέδιλα.

«Δίνουμε μάχη ώστε και ο τελευταίος άστεγος της Αθήνας, ειδικά απόψε που αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο βράδυ να φιλοξενηθεί στις δομές του δήμου Αθηναίων» επισήμανε ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) Γρηγόρης Λέων.

Ads

Ποιοι χώροι υποδέχονται αστέγους
 
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ο Δήμος ανοίγει δομές και χώρους, όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.

Ειδικότερα, για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός παραμένουν ανοιχτές σε 24ωρη βάση οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

  • Η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Άστρους και Αίμωνος 9 – τηλ: 210.5140877), στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν βρουν έναν καθαρό χώρο, με γεύματα και κουβέρτες. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε RapidTest.
  • To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, επίσης πραγματοποιείται RapidTest.
  • Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), διαθέτει θέσεις στις εγκαταστάσεις του, όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, οι πολίτες υποβάλλονται σε rapid test πριν εισέλθουν στο χώρο.

Παράλληλα, οι ομάδες του «Street Work» του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης βγαίνουν στους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό αστέγων, στους οποίους παρέχουν ζεστά ροφήματα, φαγητό, κουβέρτες, ενώ τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από το κρύο.

Ακόμη, όλο το 24ωρο λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (2105246515), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 2105277000 μόνο για την Αθήνα.

Μιχαηλίδου και Γιατροί του Κόσμου μοίρασαν φαγητό, τσάι και sleeping bag.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη και τους «Γιατρούς του Κόσμου», βρέθηκαν σήμερα (16/2) στους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να εντοπίσουν άστεγους συμπολίτες μας που δεν αναζήτησαν ή δεν μπόρεσαν να βρουν κατάλυμα στις δομές προστασίας.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» βεβαιώθηκαν για την υγεία των αστέγων και η κ. Μιχαηλίδου με τον κ. Σταμάτη μοίρασαν φαγητό, ζεστό τσάι και έδωσαν -σε όσους- δεν είχαν sleeping bag για να προστατευτούν από το κρύο.

Όπως διαπίστωσαν η Υφυπουργός και ο Γ.Γ., υπάρχουν αρκετοί άστεγοι συμπολίτες μας που ενώ θα μπορούσαν να βρουν στέγη, τροφή και θέρμανση στους ξενώνες φιλοξενίας, παραμένουν στο κρύο επειδή φοβούνται μήπως χάσουν τα προσωπικά τους είδη.