Την ύπαρξη «μαύρου» λογαριασμού του ΚΕΕΛΠΝΟ που διοχέτευε χρήματα σε ΜΜΕ αποκάλυψε στην Εξεταστική Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Ads

Συγκεκριμένα, ο αν. υπουργός είπε πως την Παρασκευή έλαβε ανώνυμη καταγγελία που περιέχει 894 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με ΜΜΕ και οι οποίες αφορούν την περίοδο 2013 – 2014. Στις συμβάσεις αναγράφονται η εισήγηση, η πρόταση συνεργασίας και το υπηρεσιακό της σύμβαση, χωρίς όμως να εμπεριέχονται τα ανάλογα ποσά. Επ’ αυτού, αντιστοίχισε τα σχετικά στοιχεία που είχε αιτηθεί και είχε λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν ανέλαβε το αξίωμα του αν. υπουργού, με τον ίδιο να τονίζει πως για την ίδια περίοδο (δηλαδή 2013-2014) οι υπηρεσίες του προσκόμισαν μόλις 150 συμβάσεις με ΜΜΕ που εμπεριέχονται στις 894 συμβάσεις της καταγγελίας.

«Όλα σχεδόν αντιστοιχίζονται» διαπίστωσε Π. Πολάκης, σχολιάζοντας πως «η βρομιά και η δυσωδία δεν παλεύονται». Εξήγησε, επίσης, ότι τα στοιχεία της καταγγελίας είναι προϊόν του εσωτερικού καταλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ που αντλήθηκαν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπαλλήλων. Σκοπός των συμβάσεων αυτών – κατά τον υπουργό – ήταν η χρηματοδότηση με «εντελώς μαύρο χρήμα» μέσω «μαύρου» λογαριασμού που οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Σύμφωνα με τον ανώνυμο αποστολέα, η λίστα εμπεριέχει συμβάσεις που σύναψε ο πρώην «ισόβιος» διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, με διάφορα ΜΜΕ υπαρκτά ή μη. Αφορμή για να προωθήσει τα στοιχεία αυτά στον αν. υπουργό ήταν η προσπάθειά του τελευταίου για τον εξορθολογισμό του «αμαρτωλού οργανισμού που για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως σπόνσορας του εκάστοτε υπουργού Υγείας και φέουδο μιας παρέας, η οποία περιελάμβανε τον Πουλή, την Θεοφιλάτου, την Λυρή, την Οικονόμου και άλλους πολλούς».

Στα έγγραφα (σημ: στο τέλος του κειμένου) εμφανίζονται 894 συμβάσεις που είναι καταχωρημένες με τη μορφή μηχανογραφικής αποτύπωσης. Αναγράφονται ο τίτλος του Μέσου, η εισήγηση, η πρόταση της υπηρεσίας και το υπηρεσιακό σύμβασης, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται τα αντίστοιχα ποσά. Στην στήλη που αφορά τα υπηρεσιακά των συμβάσεων εντοπίζονται και σχόλια τύπου: «Μου είπε η Νίνα ότι την έχει κάνει αυτήν την σύμβαση. Να το τσεκάρουμε» ή «Έγιναν».

Ads

Εκτός από ΜΜΕ αναφέρονται και Αθλητικοί Σύλλογοι. Ειδικότερα, στη λίστα εντοπίζεται ο ΑΟΝΑ (Αθλητικός Σύλλογος Νέων Αργυρούπολης), με τον αρμόδιο υπάλληλο να σχολιάζει: «Δεν θα γίνει, είναι σύλλογος και δεν μπορεί να τιμολογήσει».

Οι τίτλοι των ΜΜΕ τα οποία φέρεται να χρηματοδότησε το ΚΕΕΛΠΝΟ για επικοινωνιακούς λόγους προκαλούν ερωτηματικά ως προς τα κριτήρια αυτής της χρηματοδότησης. Ετσι, μεταξύ άλλων, υπάρχουν ΜΜΕ όπως xamparia.gr, alatikaipiperi.gr, apospasma.gr, agriniomandata.gr, epikairotitanes.gr, antipoina.gr.

O αν. υπουργός Υγείας σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που του είχαν διαβιβαστεί η δαπάνη για την διαφημιστική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το 2014 ανέρχεται στα 4,2 εκατ. ευρώ, με τον ίδιο να υπολογίζει προσεγγιστικά πως από τις υπόλοιπες συμβάσεις που παρέμεναν κρυφές και σκονισμένες πρέπει να συνυπολογιστούν τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Η λίστα με τις 894 συμβάσεις