Την ώρα που ο Σαρωνικός μετράει ακόμη τις πληγές του μετά από την οικολογική καταστροφή που υπέστη μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», τα ερωτηματικά σχετικά με τα αίτια αλλά και την επόμενη μέρα για την ευρύτερη περιοχή παραμένουν αναπάντητα.

Ads

Η χθεσινή ανακοίνωση, μάλιστα, εκ μέρους του Ελληνικού Νηογνώμονα, στην οποία τονιζόταν ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν είχε ποτέ επιθεωρηθεί και συνεπώς δεν κατείχε κανένα πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ήρθε να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες “σκιές” πάνω από την υπόθεση. Σοβαρές καταγγελίες έκανε σχετικά με το ζήτημα και το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, το οποίο σε δική του ανακοίνωση επισημαίνει πως το δεξαμενόπλοιο ήταν πολύ παλιό κι έπλεε με “μπαλώματα”.  

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου, Θόδωρος Κουντούρης, παραδέχτηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως όχι μόνο δεν κατείχε πιστοποιητικό από το Νηογνώμονα (υποστήριξε πως είχε άλλο εν ισχύ από την επιθεώρηση πλοίων), αλλά επιπλέον ότι αυτό ήταν ανασφάλιστο, ενώ δήλωσε άγνοια για τα πραγματικά αίτια της βύθισής του.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζουν εγκληματική ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητάει την άμεση παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Από τη μεριά του, ο υπουργός Ναυτιλίας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες απέρριψε τις εν λόγω επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη σε έκταση ζημιά αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο». Σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της επιχείρησης καθαρισμού, διαβεβαίωσε ότι αυτός θα έχει ολοκληρωθεί σε 25-30 μέρες.

Ads

Greenpeace: Πολύ μεγάλη η ζημιά, απρόβλεπτες οι συνέπειες

Διαφορετική άποψη εκφράζει μιλώντας στο Τvxs ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου. “Από τη στιγμή που το πετρέλαιο έχει έρθει σε επαφή με τη θάλασσα, έχεις χάσει” αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι πολύ δύσκολο να απαντληθεί πλήρως. “Το πρόβλημα είναι πως είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει περάσει στο πλαγκτό, τον τρόπο αναπαραγωγής των ψαριών κι ευρύτερα στη διατροφική αλυσίδα”.

Ο κ. Γρηγορίου στέκεται ιδιαίτερα στην τεράστια ζημιά που έχει υποστεί η Σαλαμίνα, “η οποία υπάρχει κίνδυνος να αποδειχτεί μόνιμη”, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ κάνει λόγο για την άμεση ανάγκη να προχωρήσει η αποκατάσταση της περιοχής αλλά κι η αποζημίωση των κατοίκων της.

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει μάλιστα της επιχείρησης εξόρυξης υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη και το Ιόνιο, η οποία θα αποτελέσει πόλο έλξης για δεκάδες μεγάλα δεξαμενόπλοια και τάνκερ. “Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει ατύχημα, αλλά πότε θα γίνει και πόσο μεγάλο θα είναι αυτό” τονίζει ο κ. Γρηγορίου κι επαναλαμβάνει πως πρέπει να υπάρξει άμεσα απεξάρτηση από το πετρέλαιο ως καύσιμο.

Γαβρίλης: Ανάγκη ανασχεδιασμού διαχείρισης του ελέγχου του θαλάσσιου μετώπου

Για “εύλογα ερωτηματικά” σε ό,τι έχει να κάνει με τα αίτια της βύθισης του δεξαμενόπλοιου κάνει λόγο στο Τvxs ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, καθώς όπως αναφέρει “δεν υπήρξε ούτε πρόσκρουση, ούτε τρικυμία, ούτε κι εργασίες εντός του πλοίου”. Προσθέτει δε πως το μόνο που υπάρχει ως δεδομένο είναι οι ελλείψεις στη βάρδια ασφαλείας το βράδυ το ατυχήματος, αφού στο “Αγία Ζώνη ΙΙ” υπήρχαν μόνο δυο μέλη πληρώματος αντί για τέσσερα που είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός.

Επιπλέον, ο κ. Γαβρίλης, αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των πολιτών, επεσήμανε πως έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος για την απαγόρευση κολύμβησης κι αλιείας, ενώ παράλληλα δήλωσε πως γίνονται έλεγχοι και στα καταστήματα αλιευμάτων.

Τέλος, ο κ. Γαβρίλης κάνει λόγο για την ανάγκη αλλαγής διαχείρισης σε ό,τι έχει να κάνει με τον έλεγχο του ευρύτερου θαλάσσιου μετώπου. “Ιδιαίτερα το λιμάνι του Πειραιά το προσεγγίζουν καθημερινά αμέτρητα τάνκερ, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι για την επιχειρησιακή ετοιμότητά μας σε περίπτωση ατυχήματος. Να ξέρουμε τι μπαίνει και τι βγαίνει” αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.