Μάχη παρασκηνίου σημειώθηκε κατά τη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος για το ποιος θα κάτσει στον επισκοπικό θρόνο του Ιερού Ναού του Πρωτάτου την ώρα της δοξολογίας: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ή ο Προκόπης Παυλόπουλος;

Ads

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όλα συνέβησαν ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν καθ’ οδόν προς τον Άθω για την προσκυνηματική επίσκεψή του. Η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης κοινωνίας, παρά τις αντιδράσεις από την Προεδρία, αποφάσισε πως στον επισκοπικό θρόνο θα κάτσει ο Ρώσος πρόεδρος, όπως και συνέβη, με τον Έλληνα πρόεδρο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να μην παρίσταται καθόλου στην τελετή και να υποδέχεται  τον Βλαντιμίρ Πουτιν  στα σκαλιά του κτιρίου της Ιεράς Κοινότητας.

Το όλο θέμα ανέκυψε όταν ετέθη στην συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας και της Ιεράς Κοινότητα, για το πού θα καθίσει στην δοξολογία ο πρόεδρος Πουτιν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο Ελληνας  ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.

Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν  στο παραθρόνιοστασίδι, πλάι στον κ. Πουτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ads

Η προσπάθεια συμβιβασμού δια της τοποθέτησης δυο ίδιων πολυθρόνων μπροστά στα στασίδια, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι  κ. Παυλόπουλος και Πουτιν, δεν έγινε δεκτή από την Κοινότητα και έτσι ο Ρώσος πρόεδρος, ως τιμώμενο πρόσωπο, θα ανέβει στον επισκοπικό θρόνο, όμως ο κ. Παυλόπουλος δεν θα πάει στην δοξολογία και θα τον υποδεχθεί αμέσως μετά στην είσοδο του κτιρίου της Κοινότητας.

Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ Ιεράς Κοινότητας και Πολιτείας και για την υποδοχή του κ.Πουτιν στις Καρυές. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Όμως, οι αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα, και έτσι ο κ. Παυλόπουλος  θα υποδεχθεί τον ομόλογό του στις στην είσοδο της Κοινότητας.

«Θύμα» της σύγκρουσης και του τεταμένου κλίματος εν γενεί έπεσε ο ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ , κ. Στάθης Λιάντας. Οι μοναχοί τον κατηγόρησαν για «απαράδεκτους» χειρισμούς  και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Αγιον Ορος.