Εφιαλτικό είναι το σκηνικό στην Ανατολική Αττική, όπου πυροσβέστες, στρατός και εναέρια μέσα δίνουν συνεχή μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο, το Γραμματικό και το Καπανδρίτι. Χιλιάδες στρέμματα παρθένας βλάστησης έγιναν στάχτη, κάηκαν σπιτικά και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις με τις αρχές να κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή. Οι περιοχές του Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών.

Η φωτιά λόγω των ανέμων συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν τιτάνια μάχη ώστε η πυρκαγιά να μην εξαπλωθεί πέρα από το Μικροχώρι και το Μετόχι, που αυτή τη στιγμή αποτελεί την «γραμμή άμυνας» για να αποτραπεί ένας πραγματικός όλεθρος για την Αττική.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς την Τρίτη προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε δασική έκταση στην περιοχή Κοτρώνι Μαραθώνα, και προβληματίζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και σβήστηκαν άμεσα από την πυροσβεστική.

Ωστόσο, οι ανακριτικές αρχές προβληματίζονται διότι οι συγκεκριμένες εστίες ήταν στην ίδια ευθεία με την πυρκαγιά του Καλάμου, με την οποία θα μπορούσαν να ενωθούν, αν προλάβαιναν να λάβουν διαστάσεις, λόγω των συγκεκριμένων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Για τα αίτια των εν λόγω πυρκαγιών γίνεται έρευνα από Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

Υπό μερικό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Ωραιόκαστρο

Οριοθετημένες και υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Κρυονέρι Αμαλιάδας, στις περιοχές Ανδρώνι, Μέλισσα Αμαλιάδας και στο Στρέφι του Δήμου Πύργου. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά ανάμεσα στα χωριά Μεσαίο και Πετρωτό Θεσσαλονίκης. Δύο μέτωπα παραμένουν στην Ζάκυνθο. Φωτιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση στην περιοχή Κούμπερι του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα.

Λίγο πριν από τις 13:00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας, με κατεύθυνση προς το χωριό Ανάληψη. Αρχικά δόθηκε εντολή για εκκένωση, αλλά η φωτιά πέρασε λίγο έξω από το χωριό. Κατευθύνθηκε προς τον οικισμό Περιστέρι, όπου μετά από εργώδεις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, οριοθετήθηκε και τέθηκε υπό έλεγχο.

Στο Ανδρώνι της ορεινής Ηλείας, στο Στρέφι του Πύργου και στην Μέλισσα Λεχαινών, τα μέτωπα είναι διαχειρίσιμα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν επιτόπου για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Στην Ζάκυνθο, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τα κυριότερα ενεργά μέτωπα βρίσκονται στον Αγαλά, τα Λαγκαδάκια και το Γαλάρο, όλα με κατεύθυνση προς Κοιλιωμένο. Μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Ρίζα καθώς και σε ορεινές περιοχές. Οι εστίες είναι υπό μερικό έλεγχο και η εξέλιξή τους εξαρτάται από την ένταση και τη φορά των ανέμων κατά την διάρκεια της νύχτας.

Οι ζημιές αποτιμώνται πλέον σε χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων. Στη Ζάκυνθο βρίσκεται από την Κυριακή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λ. Νοτιόπουλος έκανε λόγο για εμπρησμούς.

Τρεις φωτιές είναι σε εξέλιξη στην Κεφαλονιά, σε Δοριζάτα, Καραβάδο και Σβορωνάτα.

Σε εμπρησμό αποδίδουν οι αρχές τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας, προκαλώντας αναστάτωση στο κέντρο της πόλης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα ανάμεσα στα χωριά Μεσαίο και Πετρωτό Θεσσαλονίκης, στα διοικητικά όρια του δήμου Ωραιοκάστρου.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο υπό τον υπουργό Εσωτερικών, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και όλους τους συναρμόδιους φορείς.