Συνεχίζεται για 3η ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη Βόρεια Εύβοια.

Ads

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην Εύβοια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στο νησί, το ένα προς τον οικισμό της Λίμνης και το δεύτερο προς Κατούνια.

Τη νύχτα δεν κινδύνευσε η πόλη της Λίμνης, καθώς είχαν πέσει οι άνεμοι και υπήρξε τεράστια κινητοποίηση χερσαίων δυνάμεων, στο πλευρό των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες εθελοντές.

Στην προβλήτα της κοινότητας της Λίμνης έδεσε προληπτικά το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης», σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή. Σε ετοιμότητα βρίσκεται οχηματαγωγό πλοίο και στην Αιδηψό για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αυλές αγροικιών.

Ads

Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής έχει εκκενωθεί ο οικισμός Κατούνια, ενώ εκκενώθηκε και η Μονή Γαλατάκι, με τις μοναχές να έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στη Λίμνη.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και οι δυνάμεις διαρκώς ενισχύονται. Από τις 6 το πρωί πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση στα βόρεια της Λίμνης.

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Εν τω μεταξύ οι φλόγες έχουν κάψει ήδη πάνω από 20.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ανέφερε πως η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Παράλληλα τόνισε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους» είπε.

Επίσης από τη φωτιά καταστράφηκαν ολοσχερώς μια μικρή μονάδα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, μια εξοχική κατοικία και δύο αποθήκες στον οικισμό Κατούνια.

Σημαντικά είναι επίσης τα προβλήματα που καταγράφονται στο δίκτυα ύδρευσης, άρδρευσης και ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο δήμο Αγίου Βασιλείου του Ρεθύμνου, ωστόσο η πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Σημειώνεται ότι μέσα στο σαββατοκύριακο ο αριθμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών ανήλθε σε 59. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο. 

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Yψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.