Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τους ισχυρούς ανέμους που αλλάζουν κατεύθυνση έδωσαν για δεύτερο 24ωρο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που βρίσκονται στο νότιο Ρέθυμνο, ενώ αργά το απόγευμα του Σαββάτου, η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς δείχνει καλύτερη, καθώς περιορίστηκε αισθητά.

Ads

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr «όλες οι εστίες ελέγχθηκαν. Οι ρίψεις νερού ωστόσο θα συνεχιστούν μέχρι και το βράδυ», παράλληλα σημείωσε πως «η συνδρομή των εναέριων μέσων στον περιορισμό της φωτιάς, ήταν καθοριστική από αέρος», ενώ υπερτόνισε πως εξίσου «καθοριστική ήταν και η προσπάθεια μεγάλης ομάδας εθελοντών του δήμου Αγίου Βασιλείου».

Στόχος είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, ενώ την ίδια ώρα η φωτιά στο Ροδάκινο, όπως γνωστοποιήθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη είναι μέχρι αργά το βράδυ η φωτιά που κατακαίει από χθες το μεσημέρι στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου, μετά την σχεδόν πλήρη αποδυνάμωση της που είχαν επιτύχει οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρωινές ώρες.

Ads

Συχνές αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία κρατούν σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης.

Το γεγονός ότι η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση κάνει τους υπεύθυνους να αισιοδοξούν όπως επίσης τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί κυρίως σε ότι αφορά τις γεωργικές τους καλλιέργειες, τους ελαιώνες, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια που οι φλόγες κατέκαψαν.

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)». Πρόκειται όπως αναφέρουν για «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση».