Τελεσίγραφα, Κασσάνδρες και ευθείες, πια, απειλές σηματοδοτούν την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης προς την τελική συμφωνία με τους πιστωτές – μια συμφωνία, που πίσω και πέρα από «τεχνικές» διαβουλεύσεις και «πολεμικές» ανακοινώσεις, είναι σαφές ότι θα είναι αμιγώς πολιτική.

Ads

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα ορίζεται στα 24ωρα από την Κυριακή 31 Μαΐου έως την Πέμπτη 4 Ιουνίου, ένα διάστημα στο οποίο αναμένεται να κορυφωθεί και ο μαραθώνιος των πολιτικών διαβουλεύσεων κορυφής. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μίας ώρας Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ δείχνει και τον βασικό άξονα των διεργασιών, ενώ σήμερα το ελληνικό ζήτημα τίθεται στην υπουργική σύνοδο της G7 στη Δρέσδη παρόντων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και, βεβαίως, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το στίγμα έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνοντας στον Guardian ότι θα χρειαστεί «πολιτική συναλλαγή σε επίπεδο κορυφής για να γεφυρωθεί το κοινό», ενώ κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες το βράδυ πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ξένους ηγέτες και οι επαφές του θα είναι συνεχείς, με το Μαξίμου να επιμένει πως η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι εφικτή ακόμη κι έως την Κυριακή.

Η τακτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κινείται σε δύο επίπεδα: Πρώτος στόχος είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να καταγραφούν οι τελικές συγκλίσεις, αλλά και αποκλίσεις, στο Brussels Group μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το δεύτερο, και τελικό βήμα, είναι ακριβώς «η γεφύρωση του κενού» που έδειξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο με ιδανικό πάντα σενάριο την σύγκλιση Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία έως την επόμενη Πέμπτη.

Ads

Οι πιστωτές, από την πλευρά τους, σ’ αυτή την τελική μάχη επιμένουν να διεκδικούν τις μέγιστες δυνατές υποχωρήσεις από την Αθήνα, επενδύοντας την διαπραγμάτευση με τους απαραίτητους τόνους δραματοποίησης και απειλών: Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε χθες, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Grexit, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ το EuroWorkingGroup έσπευσε να δώσει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης χροιά τελεσιγράφου μεταφέροντας στον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Γιώργο Χουλιαράκη το μήνυμα ότι εάν η Αθήνα δεν κλείσει επιτυχώς την την αξιολόγηση έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, οπότε θα συνέλθει ξανά το EuroWorking Group, τότε η Ελλάδα χάνει το «τρέχον πρόγραμμα». Απώλεια του «τρέχοντος προγράμματος» θα σήμαινε απώλεια και κάθε προσδοκίας χρηματοδότησης τόσο από την εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης των 7,5 δις ευρώ, όσο και από την ΕΚΤ και τα ποσά που διακρατεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF.

Το Μαξίμου εντάσσει αυτά τα μηνύματα στην αναμενόμενη – και προαναγγελθείσα και από το ίδιον τον πρωθυπουργό – κλιμάκωση της πίεσης εν όψει του τελικού deal, ενώ ήδη και από τις δύο πλευρές έχουν γίνει σαφή τα τελικά πλαίσια σύγκλισης, υποχωρήσεων αλλά και διαφωνιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα συνεχιστούν οι εργασίες του Brussels Group, υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση όπου, πλέον, έχει προστεθεί και η νέα αξίωση του ΔΝΤ για φρένο στην αποκατάσταση των απολυμένων του Δημοσίου.

Ελληνικές πηγές σημείωναν, πάντως, ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής. Από την πλευρά τους, πηγές της ευρωζώνης αναγνώριζαν ότι το κλίμα στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως πρόσθεταν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου. 

Η εικόνα που δίνουν και οι δύο πλευρές από τις Βρυξέλλες παραπέμπει επίσης στην ανάγκη της πολιτικής λύσης και υπέρβασης σε επίπεδο κορυφής. Κομβική σ’ αυτήν την προοπτική θα είναι τόσο η σημερινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου για την Ελλάδα στο περιθώριο της G7, όσο και η συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα «για το μέλλον της ευρωζώνης», η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.