Σε αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης αναδείχθηκε τελικώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ, έστω, στις μονοεδρικές περιφέρειες. Πώς επιτίθεται το ΚΚΕ. Γιατί συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ. Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Σκληρή γλώσσα

Ο Περισσός τηρεί ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ενιαίο αριστερό ψηφοδέλτιο στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, μιλώντας χαρακτηριστικά για πολιτική «απάτη» εκ μέρους της Κουμουνδούρου.
 
«Ο εκλογικός νόμος καθορίζει ότι ο αριθμός των εδρών του κάθε κόμματος προκύπτει με βάση το πανελλαδικό του ποσοστό. Ακόμα κι αν ένα κόμμα πάρει όλες τις μονοεδρικές, το σύνολο των εδρών του θα είναι το ίδιο ακριβώς που θα έπαιρνε και χωρίς τις μονοεδρικές!… Δηλαδή, αν και οι 8 μονοεδρικές πήγαιναν στο ΚΚΕ, θα του αφαιρούνταν 8 βουλευτές από άλλες εκλογικές περιφέρειες, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει να είναι όσος αντιστοιχεί στο ποσοστό που θα πάρει», επισημαίνουν στο ΚΚΕ, όπου δεν αρκούνται απλώς να αποδομήσουν την πρόταση, αλλά μέσω του Ριζοσπάστη επιτίθενται πολιτικά στον εμπνευστή της ΣΥΡΙΖΑ:
 
«Αυτός είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο στόχος του είναι πώς θα πλήξει το ΚΚΕ, δεν τολμά να τα βάλει ευθέως με την πολιτική του πρόταση και δράση και επιτίθεται διαρκώς με κουτοπονηριές. Και την ίδια στιγμή που έκανε, υποτίθεται, πρόταση εκλογικής συνεργασίας στο ΚΚΕ, στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου της Καρδίτσας κατέβαινε σε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ, για να χτυπηθεί το ΚΚΕ! Και δεν είναι πολύς ο καιρός που συνεργάστηκε στην Ικαρία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. ενάντια στον υποψήφιο δήμαρχο του ΚΚΕ. Αυτοί είναι που θέλουν και συμμαχία!!!».

«Εκ των υστέρων δάκρυα»
 
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ διαβλέπει μία «επικοινωνιακού τύπου» πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας επίσης το γεγονός ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος συνδέει τις μονοεδρικές με τα πανελλαδικά ποσοστά του εκάστοτε κόμματος: «Κι εν πάση περιπτώσει, ποιο κόμμα θα υπολογιστεί για τη μονοεδρική, αφού δεν υπάρχει πανελλαδική συνεργασία;». Σε αυριανή συνέντευξη στο tvxs.gr ο Θοδωρής Μαργαρίτης απαντά επί της ουσίας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: μιλά για «εκ των υστέρων δάκρυα» της Κουμουνδούρου και τραβά διαχωριστική γραμμή από τον Περισσό, συμπεραίνοντας πως «δεν είναι εφικτή μία τεκμηριωμένη εφαρμόσιμη προγραμματική πρόταση εξουσίας» ανάμεσα στις τρεις κοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς.

Ads

«Λαθροχειρία»
 
Με άρθρο του στο tvxs.gr, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Καρίτζης επανέρχεται χαρακτηρίζοντας «λαθροχειρία» τη στάση ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ που «αποκρύπτουν την ουσία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ -η δυναμική της στον ελληνικό λαό και η πραγματική δυνατότητα να χτυπηθεί το μνημονιακό μπλοκ -και επιδίδονται σε μια τεχνική κριτική με βάση τον εκλογικό νόμο». Ειδικότερα αναφέρει: «Η πρότασή μας και για πανελλαδική εκλογική συνεργασία αλλά και για τις μονοεδρικές εδράζεται στην υπόθεση ότι μια τέτοια κίνηση θα αποκτούσε δυναμική και θα στηριζόταν από τον ελληνικό λαό, μειώνοντας το πανελλαδικό ποσοστό του δικομματισμού και αυξάνοντας τις δυνάμεις της Aριστεράς. Σε αυτή την περίπτωση, με μοχλό τις μονοεδρικές και τη δυναμική που θα αποκτούσε μια σύγκρουση της ενωμένης Αριστεράς με τα μνημονιακά κόμματα σε αυτές τις περιφέρειες, το αποτέλεσμα θα ήταν τελευταία να χάσουν τις μονοεδρικές, να αυξηθούν τα ποσοστά της αριστεράς πανελλαδικά και άρα να αποσπασθούν έδρες από τον δικομματισμό. Επίσης, το γεγονός ότι σε έναν ή περισσότερους νομούς ο υποψήφιος ενός αριστερού κόμματος θα κερδίσει τους υποψήφιους του δικομματισμού θα έχει τεράστια συμβολική και ουσιαστική σημασία».