Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητά γραπτές εγγυήσεις για λύση στο χρέος, ο Πολ Τόμσεν αξιώνει πολιτική υποθήκη περικοπών μισθών και απολύσεων στο Δημόσιο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναζητά – στον ασυνήθη ρόλο του γεφυροποιού – τον συμβιβασμό που θα ξεκλειδώσει την τελική συμφωνία και απεμπλοκή στο ελληνικό δράμα.

Ads

Ή άλλως,  το έκτακτο Eurogroup  της Δευτέρας εξελίσσεται σε αναμέτρηση Κομισιόν – ΔΝΤ με επιδιαιτησία Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, και με διακύβευμα πλέον όχι την άμεση συμφωνία αλλά τον ορισμό συγκεκριμένου πλαισίου και χρονοδιαγράμματος που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Μαΐου.

Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πυρετώδες παρασκήνιο μεταξύ Βρυξελλών – Βερολίνου και Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ να επιδιώκει τη διαμόρφωση συμβιβαστικής πρότασης που θα γεφυρώνει την απόσταση όχι μόνον μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και ΔΝΤ αλλά – και κυρίως – τις ακόμη ανοιχτές διαφωνίες μεταξύ των δανειστών.

Περικοπές στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ

Στο εν εξελίξει πόκερ την πιο σκληρή γραμμή εξακολουθεί να επιδεικνύει το ΔΝΤ επιμένοντας σε αυστηρές εγγυήσεις και εξειδίκευση των «προληπτικών» μέτρων των 3,6 δις ευρώ – μέτρων, που το Ταμείο ζητά να έχουν ως επίκεντρο τις περικοπές μισθών, αλλά και απολύσεις, στο Δημόσιο καθώς θεωρεί ότι τα νέα φορολογικά μέτρα δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα. 

Ads

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, αντιπροτείνει τον λεγόμενο αυτόματο «δημοσιονομικό κόφτη» χωρίς εξειδίκευση συγκεκριμένων κωδικών για περικοπές δαπανών και η προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία 24ωρα είναι να διαμορφωθεί ένας «μηχανισμός εγγυήσεων» από την πλευρά της Ευρώπης που θα καλύπτει μεν το ΔΝΤ, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει και στην Αθήνα το πολιτικό περιθώριο να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ανοιχτή θέση υπέρ της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα του αυτόματου Μηχανισμού παίρνει η Κομισιόν, τόσο δια του ίδιου του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και δια του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ενώ κατά ελληνικές κυβερνητικές πηγές εάν το μοντέλο εγγυήσεων είναι ισχυρό θα στηριχθεί και από την πλευρά Σόιμπλε χωρίς η Γερμανία να ζητήσει εξειδίκευση «πολιτικά ασήκωτων μέτρων».

Γραπτές εγγυήσεις για το χρέος ζητά η Αθήνα

Το έτερο θερμό ζήτημα είναι οι γραπτές δεσμεύσεις που, κατά τις πληροφορίες, ζητά η ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους – ένα ζήτημα στο οποίο δύσκολα διαφαίνεται ότι θα υπάρξει γερμανική στήριξη. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να διαμηνύει ότι μια τέτοια δέσμευση θα έπρεπε να περάσει από την γερμανική Βουλή – προοπτική εξαιρετικά δύσκολη – ενώ ισχυρές επιφυλάξεις διατυπώνουν και τουλάχιστον έξι ακόμη χώρες της ευρωζώνης.

Με δεδομένο, ωστόσο, το επίσημο πλαίσιο που έχει θέσει πλέον το Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης – ταυτόχρονη συμφωνία για τα νέα μέτρα και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους – θα πρέπει μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα να εξευρεθούν οι αναγκαίες γέφυρες. Με στόχο να χαραχθεί τη Δευτέρα το τελικό χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία – πακέτο στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Και με πρόσθετους παράγοντες πίεσης πλέον όχι μόνον τα περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας και το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και τις θερμές πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ισπανία όσο και στην Τουρκία…