Στους οκτώ ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο επιβατηγό πλοίο Norman Atlantic, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής ενώ βρισκόταν εν πλω στο θαλάσσιο χώρο 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Μέχρι στιγμής, έχει ταυτοποιηθεί η σορός ενός Έλληνα επιβάτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής, όλοι οι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ τελευταίος εγκατέλειψε το Norman Atlantic και ο πλοίαρχος. Παράλληλα, δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι (οι περισσότερες πηγές κάνουν λόγο για περίπου 40), ωστόσο οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό τους παραμένουν συγκεχυμένες. Το μπέρδεμα οφείλεται στους διαφορετικούς αριθμούς επιβαινόντων, με τις ελληνικές αρχές να δίνουν 478 ενώ οι ιταλικές δίνουν 458. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν διασωθεί συνολικά 432 άτομα.

Ads

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται, αν και η διαδικασία εκκένωσης του σκάφους έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, μέχρι στιγμής, έχει ταυτοποιηθεί μόνον ένα από τα θύματα. Πρόκειται για τον 67χρονο, Γιώργο Δούλη, ο οποίος  ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών και στη συνέχεια εξέπνευσε.

imageΣτο σημείο βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.  Η Θεοδώρα Δούλη νοσηλεύεται προληπτικά σε νοσοκομείο της περιοχής και στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο με τις πρώτες μαρτυρίες της, το οποίο προέβαλε και η ελληνική κρατική τηλεόραση. Η κ. Δούλη μιλώντας στα ιταλικά ανέφερε ότι η ίδια αντελήφθη πρώτη ότι κάτι δεν πάει καλά, από την μυρωδιά που γέμισε την καμπίνα όπου βρισκόταν, μαζί με τον σύζυγό της. «Ο άντρας μου κοιμόταν» είπε και πρόσθεσε ότι όταν μύρισε τον καπνό αυτός ερχόταν από το πίσω μέρος. «Μπροστά δεν είχε φωτιά». Όταν βγήκαν από την καμπίνα τους, επικρατούσε χαοτική κατάσταση, όπως σημείωσε, μία «καταστροφή, ο κόσμος δεν ήξερε που να πάει». Η αρχή του τέλους ήρθε όταν προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε «βαρελάκι», το σωστικό μέσο που φουσκώνει αυτόματα με την πτώση του στη θάλασσα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες νωρίτερα από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus», μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic» κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων, είναι 27 Έλληνες. Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους. Εν τω μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο, μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες, που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε. 

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=OBW84ZQJMJs]

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους διασωθέντες

Μαρτυρίες από τους Έλληνες επιβαίνοντες στο Νorman Atlantic άρχισαν να βγαίνουν στα ΜΜΕ από την πρώτη σχεδόν στιγμή, με τα όσα περιγράφουν να είναι συγκλονιστικά.

Ο Γιώργος Στυλιαράς, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», έδωσε την εικόνα εν΄ςο πλοίου που παρουσιάζει κλίση εν μέσω κακού καιρού. «Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα. Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν… Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό»., είπε. Ο ίδιος είπε ότι ο καπετάνιος τους ενημέρωσε ότι θα έρθει ένα ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο. «Το θέμα είναι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» τόνισε.

Ads

«Το καράβι φλέγεται ακυβέρνητο, διασωστικά δεν υπάρχουν εδώ γύρω, ούτε πυροσβεστικά να ρίχνουν νερό», ήταν η δραματική περιγραφή του επίσης επιβάτη, Γιώργου Σαράντη, που όπως είπε μαζί με τους άλλους συνεπιβάτες του είχαν βάλει σωσίβια και περίμεναν τη διάσωση.

Το βράδυ της Κυριακής μιλώντας στο Mega, o επιβάτης του πλοίου Νίκος Παπαθεοδοσίου όντας σε έντονη ψυχολογική κατάσταση περιγράφει την κατάσταση ενός πλοίου που μπατάρει και φλεγόμενο ρυμουλκείται με χαμηλή ταχύτητα. Όπως λέει το πλοίο πάει από εδώ κι από εκεί όπως το πάει ο άνεμος. χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιβάτες δεν έχουν εικόνα για την τύχη τους και ο κ. Παπαθανασίου ζητάει να μάθει πληροφορίες από τους δημοσιογράφους. Την ώρα που μιλάει βλέπει φλόγες και καπνό και όπως λέει τέτοιες εικόνες ούτε σε ταινίες δεν έχει δει.

Περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές, η επιβάτης Ράνια Φυραίου είπε πως «μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω» είπε. «Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε» τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούστηκε να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».

«Ημουν με άλλους 3 στο πλοίο, πλέον είμαστε όλοι καλά. Στις 6.30 το πρωί ενώ κοιμόμασταν νιώσαμε μέσα στην καμπίνα μία περίεργη μυρωδιά, δεν είχε χτυπήσει κανένας συναγερμός. Η καμπίνα μας ήταν στο 6ο επίπεδο. Ανοίγουμε την πόρτα για να δούμε τι γίνεται και βλέπουμε πολύ καπνό. Το πάτωμα ήταν κόκκινο, φλεγόταν! Ο συναγερμός σήμανε πολύ αργότερα. Το πλήρωμα δεν μας βοήθησε. Ενώ προσπαθούσαμε να ανέβουμε τη σκάλα μας έδωσαν σωσίβια και μπήκαμε μέσα σε λέμβο. Μέσα στη λέμβο ήμασταν γύρω στα 40 με 50 άτομα, μέσα και μικρά παιδιά. Μέσα σε ένα τέταρτο είχαμε εγκαταλείψει το πλοίο. Επικρατούσε πανικός γιατί ο κόσμος δεν ήξερε τι συνέβαινε, δεν ήξερε πού να πάει», ήταν η μαρτυρία μιας επιβάτιδος ονόματι Αθηνά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Είπε επίσης ότι η φωτιά ξέφυγε γρήγορα: «Το πλήρωμα προσπαθούσε να τη σβήσει ενώ αυτή είχε φτάσει στο τέρταρτο επίπεδο. Πατούσαμε σε φλεγόμενο έδαφος πριν μπούμε στη λέμβο. Ενώ απομακρυνόμασταν βλέπαμε το πλοίο να φλέγεται».

Ο Φώτης Τσαντακίδης μιλώντας στο ίδιο κανάλι υποστήριξε ότι η φωτιά στο πλοίο ξεκίνησε από περισσότερα από ένα σημεία, γεγονός που ήταν καθοριστικό για την ταχύτητα της εξάπλωσής της. Όπως είπε κανένας συναγερμός δεν ήχησε προκειμένου να ειδοποιήσει τους επιβάτες για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Περιέγραψε ακόμα την εικόνα ενός οδηγού που είδε να ανεβαίνει από το γκαράζ έχοντας εγκαύματα. Όπως είπε, δεκάδες επιβάτες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τα κύματα που χτυπούσαν την λέμβο αρχικά στο φλεγόμενο επιβατηγό και στη συνέχεια στο φορτηγό που τους περισυνέλεξε, μέχρι να επιβιβαστούν στο τελευταίο. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικράτησε εφόσον επιβάστηκε στη λέμβο, λέει ότι πάνω σε αυτή βρίσκοντας τουλάχιστον 60 άτομα, κάποια στιγμή είδε να πέφτει στο νερό ένας Ιταλός ιερωμένος, ενώ κάποια στιγμή η μηχανή της λέμβου έσβησε και έμεινε και αυτή ακυβέρνητη.

«Δεν του έχω μιλήσει από χθες. Προσπαθώ από το πρωί να επικοινωνήσω μαζί του, αλλά δεν ήταν εφικτό. Είναι αδύνατον να πάρεις τηλέφωνο. Φυσικά και έχουμε αγωνία: με την κόρη μου είμαστε εδώ, μπροστά από την τηλεόραση και περιμένουμε νέα. Όπως όλοι. Κανείς δεν μας έχει τηλεφωνήσει μέχρι αυτή τη στιγμή» λέει η κ. Πάολα στην εφημερίδα Corriere della Sera, σύζυγος του 62χρονου καπετάνιου του Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι. Όπως λέει η κ. Πάολα, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο σύζυγός της έκανε τους σωστούς χειρισμούς, αφού όπως τονίζει είναι ένας άνθρωπος «αφοσιωμένος στην εργασία του, σοβαρός. Είναι στη θάλασσα από 21 ετών» και σε ωκεανούς, σε δύσκολα νερά, ακόμη και στον αρκτικό κύκλο, επισημαίνει.

Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο.

Όπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του:«Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός… Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Όλα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ήταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα.

Ήταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Έλιωναν τα πάντα. Όλη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ένας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Άλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο. Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ήταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Όταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι».

Ένας οδηγός νταλίκας, ο κ. Ανδρέας, εμφανώς σοκαρισμένος υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο «ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί». Όπως περιγράφει, βοήθησαν τα παιδιά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρειάστηκε, όπως λέει, οι ίδιοι οι οδηγοί «να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα».

Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά κοιμόταν. «Ήταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία», αναφέρει ο κ. Ανδρέας.

Ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χατζηπετρής, εξέφρασε την αγωνία του για κάποιους συναδέλφους του που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του δεν τους είδε.