To «άνοιγμα στην κοινωνία» διχάζει και φοβίζει, η «ήττα» του μεγάλου συμβιβασμού παραμένει ιδεολογικά μη διαχειρίσιμη, και τα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων εντείνουν τις προσωπικές στρατηγικές και τους διαγκωνισμούς. Ή άλλως, το κλίμα με το οποίο οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 2ο συνέδριό του φέρει εμφανώς πια τις φθορές του κόμματος εξουσίας και τη σκιά του τρίτου Μνημονίου, και βρίσκει σε θέσεις – υπόγειας ακόμη – μάχης κορυφαία στελέχη, υπουργούς, πρόσωπα και ομάδες.

Ads

Αποκαλυπτικό πεδίο ανάδειξης αυτών των υπόγειων μαχών, που παραμένει αμφίβολο (έως απίθανο) το εάν θα εκφραστούν συντεταγμένα στο συνέδριο της επόμενης εβδομάδας, έγινε η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή» – μια δημοσκόπηση που, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις, εξελήφθη και ως εκ των έσω προειδοποιητικό μήνυμα προς το Μαξίμου για αλλαγή πολιτικής πλεύσης.

Στην πραγματικότητα, όμως ήρθε μάλλον να καταδείξει τις διαφορετικές προσεγγίσεις, εισηγήσεις και ενδεχομένως και επιδιώξεις των τριών βασικών πόλων εντός της κυβέρνησης – πόλων, τους οποίους σηματοδοτούν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δείχνουν» Δραγασάκη – Σταθάκη για την Αυγή

Ads

Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, χρεώνουν ευθέως το τελευταίο διήμερο το «μέσω Αυγής μήνυμα» στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Κατά τις ίδιες πηγές, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης συγκροτούν μεταξύ άλλων την λεγόμενη ομάδα των «μετριοπαθών» της κυβέρνησης που πιέζει υπέρ της κεντροαριστερής διεύρυνσης αλλά και της πιο «ρεαλιστικής προσέγγισης» στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι πιο οργισμένοι, δε, χρεώνουν στους «μετριοπαθείς» προσωπικές επιδιώξεις και προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, εν όψει του συνεδρίου αλλά και του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

«Σε κάποιους δεν αρέσει καθόλου η επέλαση και η απόλυτη κυριαρχία Τσίπρα στο κόμμα και δεν θα τους δυσαρεστούσε να δουν ψαλιδισμένο το πολιτικό του κεφάλαιο», λέει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ένας από τους υπέρμαχους της εν λόγω άποψης, δείχνοντας τον Νίκο Παππά ως το «ιδανικό όχημα» για να χτυπηθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Παππάς και οι τηλε – άδειες

Στον αντίποδα, ο υπουργός Επικρατείας δέχεται όλο και πιο έντονες εκ των έσω επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του «τηλεοπτικού πολέμου» – από τον αριθμό των μόνον 4 τηλεοπτικών αδειών, έως την εμπλοκή με την υπόθεση Καλογρίτσα και τη διαχείριση του θέματος των εν δυνάμει ανέργων στα κανάλια.

Η πλευρά Παππά κάνει λόγο για στοχοποίηση του υπουργού Επικρατείας, οι επικριτές του όμως σε κυβέρνηση και κόμμα του καταλογίζουν «ελλιπή πολιτικό σχεδιασμό» και «υποεκτίμηση» του πολέμου που θα εξαπέλυαν οι ιδιοκτήτες των παλιών καναλιών.

Το κατά πόσο οι επικρίσεις αυτές έχουν διαπεράσει και το πρωθυπουργικό γραφείο θα φανεί στο εάν και που θα μετακινηθεί ο υπουργός Επικρατείας στον επικείμενο ανασχηματισμό. Με τον ίδιο τρόπο, η έκβαση της μάχης ισχύος θα κριθεί επίσης και από το εάν θα έχουν τύχη οι εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. 

Ο Τσακαλώτος και οι «53»

Μεταξύ Μαξίμου και αντιπροεδρίας, όμως, κινείται δραστήρια και ο τρίτος πόλος ισχύος της κυβέρνησης  – ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα των «53». 

Παρά τις περί του αντιθέτου, και κατά καιρούς επαναλαμβανόμενες, διαρροές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν επιθυμεί να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Αντιθέτως, επιθυμεί να ενισχύσει τον ρόλο των «53» τόσο στο κόμμα, όσο και στην κυβέρνηση και αναμένεται να δώσει ισχυρό στίγμα επ’ αυτού στο συνέδριο.

Σε άμυνα οι πασοκογενείς

Εν μέσω όλων αυτών, τη δική του μάχη δίνει – συνεχώς αμυνόμενο εσχάτως – και το πασοκογενές τμήμα της κυβέρνησης. Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νίκος Τόσκας δέχονται τα αλλεπάλληλα πυρά του κομματικού μηχανισμού της Κουμουνδούρου.

Συνεργάτες ενός εκ των τριών αντιτείνουν ότι είναι «οι μόνοι που βάζουν τα χέρια τους στη φωτιά» και που κρατούν ανοιχτούς διαύλους με τη «διευρυμένη εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ» – ήτοι, τους ψηφοφόρους πέραν του παραδοσιακού αριστερού ακροατηρίου που «καθορίζουν τις εκλογικές αναμετρήσεις». 

Το εάν η εν λόγω «μάχη με τη φωτιά» θα επιβραβευθεί ή θα τους κάψει, θα φανεί επίσης στον προσεχή ανασχηματισμό…