Τη σκηνή της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου περιέγραψε στο δικαστήριο αυτόπτης μάρτυρας, υπάλληλος σεκιούριτι, που βρισκόταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης που δέχθηκε το θύμα, καθώς επέστρεφε από την εργασία του.

Ads

Μιλώντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριου, όπου δικάζονται οι 6 κατηγορούμενοι, ο μάρτυρας ανέφερε πως είδε δύο κυρίους να κλωτσάνε επίμονα, βρίσκοντας τόσο το τζάμι όσο και το κεφάλι του θύματος. «Είδα παρά πολύ μανία. Μεγάλη μανία. Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή. Δεν ξέρω αν ήταν προσωπικό. Δεν έχω δει τέτοια συμπεριφορά, ούτε για εν δυνάμει κλεφτή» είπε.

Επίσης, τόνισε πως ο νεαρός, δηλαδή ο Ζακ, δεν φαινόταν απειλητικός, λέγοντας πως είχε πιάσει την ταμειακή μηχανή αλλά όχι για να την παραβιάσει. «Πήγε στο πυροσβεστήρα αλλά ήταν μάλλον κι αυτός βαρύς γιατί δεν ήξερε να τον χρησιμοποιήσει. Έρποντας βγήκε από τη βιτρίνα όπου οι κύριοι είχαν ήδη κάνει φθορές. Πολλά χτυπήματα τον πέτυχαν στο κεφάλι. Ήταν πολύ γρήγορη η έλευση του ΕΚΑΒ. Το θύμα αντέδρασε και σηκώθηκε να φύγει. Ενστικτωδώς δεν κατάλαβε ότι έπεσε πάνω σε άλλους. Δεν μπορούσα να βλέπω άλλο, ήταν παραδομένος».

«Βγήκε πολύ άγαρμπα και βιαστικά. Δεν σηκώθηκε ποτέ. Δεν βοήθησε τον εαυτό του να βγει. Δεν μπορούσε σωματικά να σηκωθεί. Η μοναδική παρορμητική του κίνηση ήταν που σηκώθηκε και έτρεξε στα τραπεζοκαθίσματα ασυναίσθητα. Ακόμα και στο διασώστη ξαπλωτός… Δεν ήταν όρθιος» σημείωσε ο μάρτυρας.

Ads

Δεν υπήρχε ούτε απειλή ούτε μαχαίρι

Ο 40χρονος αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη μαχαιριού, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε καμία απειλή. «Δεν παρουσίαζε κάτι ή μια κίνηση ότι οπλοφορεί. Δεν έτεινε κάτι σε μαχαίρι ή σουγιά. Κατηγορηματικά το λέω» είπε και πρόσθεσε ότι «πήρε ένα γυαλάκι. Προφανώς και για άμυνα το έβγαλε. Δεν απείλησε. Ο τραυματιοφορέας έκανε πίσω και του έδωσε το περιθώριο να φύγει. Ήταν μια ενστικτώδης κίνηση». Σε ερώτηση του προέδρου εάν μπορεί να προσδιορίσει το «γυαλάκι», διευκρίνισε ότι το είδε «να προεξέχει, για αυτό το λέω γυαλάκι».

Ο μάρτυρας μάλιστα ανέφερε πως είχε συναντήσει ξανά τον Ζακ γιατί εργαζόταν στο κέντρο και είχε κάποιες τυπικές επαφές μαζί του. «Όταν τον είδα, είπα ο Ζακ αποκλείεται. Δεν πίστεψα ούτε μια στιγμή ότι κάτι κακό ήθελε να κάνει. Σαν φύλακας το απέκλεισα. Δεν ήταν της ιδεολογίας να κλέψει, ούτε είχε ανάγκη να κλέψει απ’ ότι έλεγε» υποστήριξε, και πρόσθεσε: «Θεώρησα ότι καταλάθος μπήκε. Η συμπεριφορά του ήταν να απεγκλωβιστεί, ότι μετάνιωσε που μπήκε. Ήταν σε υπερένταση και ταραχή. Δεν ήθελε να κάνει κάτι κακό, Ήταν σε κοινή θέα, ακάλυπτος χωρίς μια μάσκα και προσπαθούσε να βγει, όχι να μείνει μέσα ενώ έξω τον περίμενε κόσμος. Αν ήταν κλέφτης δεν θα ήθελε να βγει έξω».

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα να πει γιατί δεν ανέφερε όλες τις λεπτομέρειες στον ανακριτή, εξήγησε ότι όταν ειδοποίησε τον επόπτη του, εκείνος του είπε «έκανες πάρα πολύ καλά και δεν έμπλεξες». Ωστόσο, ο ίδιος επεδίωξε να καταθέσει γιατί το θεώρησε υποχρέωση του. «Ο ανακριτής μου είπε ότι στο δικαστήριο θα τα πω όλα, εδώ λέει δεν γράφουμε μυθιστόρημα».

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του άνδρα, που δεν είχε δει ποτέ το βίντεο με το λιντσάρισμα του Ζακ, όταν προβλήθηκε το πρωί στο δικαστήριο: «Μου προκαλεί αηδία» είπε.

Η καρδιά του ήταν «φυσιολογικότατη»

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο γιατρός Χρήστος Ευτυχιάδης, ο οποίος υπέγραψε την ιστολογική έκθεση που ανέτρεψε το σενάριο περί τοξικομανούς. Στην κατάθεσή του ανέφερε πως απορρίπτει το σενάριο ότι ο Ζακ είχε ήδη υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο πριν την επίθεση.

Όπως και οι ιατροδικαστές σε προηγούμενες συνεδριάσεις, έτσι και ο κ. Ευτυχιάδης, τόνισε πως η καρδιά του 33χρονου, δεν είχε κανένα πρόβλημα, καθώς ήταν «φυσιολογικότατη καρδιά, στις κανονικές διαστάσεις και καθόλου στεφανιαία νόσο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ήπαρ ήταν λιπώδες, κάτι που μπορεί να προέρχεται από διάφορους λόγους, όπως χρήση φαρμάκων, αλκοόλ και άλλα, όμως «ο θάνατος όταν σχετίζεται με το ήπαρ δεν είναι άμεσος, είναι μια αργή εξέλιξη, δεν αποδίδονται αιφνίδιοι θάνατοι σε αυτό». «Ο οργανισμός του ήταν επιβαρυμένος, δεν ήταν υγιής άνθρωπος αλλά δεν έπαιξε σχέση με το θάνατο, αν και αυτό να το πει αρμόδιος είναι ο ιατροδικαστής» είπε.

Συμφώνησε επίσης με τους ιατροδικαστές που αξιολόγησαν ότι δεν έχει καμία σχέση η βλάβη στο συκώτι με την αιτία θανάτου του Ζακ, συμπληρώνοντας ότι «ο οργανισμός ήταν επιβαρυμένος, αλλά οπωσδήποτε δεν έπαιξε ρόλο στο συγκεκριμένο συμβάν». Τέλος, ο κ. Ευτυχιάδης αναφέρθηκε και στο στρες που είχε προκληθεί στον Ζακ, μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις της υπεράσπισης για την κατάσταση της υγείας του.

Ιατρικό συνέδριο είμαστε;

Η Άννυ Παπαρρούσου, εκ των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της υπεράσπισης, τόνισε πως πρέπει να περιοριστούν οι ερωτήσεις,«για λόγους ηθικούς». «Υπάρχουν τραύματα από χτυπήματα, δεν ακούσαμε ούτε λέξη από την υπεράσπιση» είπε.

«Ο μάρτυρας είναι ο τέταρτος γιατρός που επιβεβαιώνει τα ίδια ευρήματα. Από την τόση εξέταση που κάνουμε εδώ τους μάρτυρες σαν να είναι φοιτητές ιατρικής , θα χάσουμε την ουσία της δίκης. Οριακά μπορώ να το παρακολουθήσω. Πρέπει το δικαστήριο σας να το περιορίσει αυτό» πρόσθεσε η Κλειώ Παπαπαντολέων αναφερόμενη στη σωρεία αποσπασμάτων βιβλιογραφίας, που επικαλέστηκαν συνήγοροι της υπεράσπισης.

«Έχουμε έναν άνθρωπο που έχει πεθάνει από χτυπηματα και εδώ μιλάμε γενικά και αφηρημένα γιατί μπορεί να πεθάνει ο οποιοσδήποτε, τόσο έχουμε ανοίξει την παλετα. Οι απαντήσεις είναι τόσες οσες οι ερωτήσεις… Ιατρικό συνέδριο είμαστε;» αναρωτήθηκε η δικηγόρος.

Αντιδράσεις λόγω του ιατροδικαστή που διορίστηκε από τον κοσμηματοπώλη

Την έντονη αντίδραση της έδρας προκάλεσε σήμερα ο ιατροδικαστής/πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τον κοσμηματοπώλη στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Το ύφος του μάρτυρα, που κατέθετε φωνάζοντας, φαίνετεται πως ήταν πρωτοφανές για δικαστική αίθουσα, με τον εισαγγελέα μάλιστα να τον ρωτάει «γιατί μιλάτε με τόση ένταση στο δικαστήριο;» και την πρόεδρο να του ζητάει να χαμηλώσει τους τόνους. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο μάρτυρας είπε στους δικαστές: «Δεν θέλω να ξαναερωτηθώ γι’ αυτό το πράγμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ερώτηση που εξοργισμένος ο μάρτυρας δεν ήθελε να του ξαναγίνει ήταν για ποιον λόγο πιστεύει ότι πέθανε ο ακτιβιστής. Δηλαδή, ακριβώς αυτό για το οποίο κλήθηκε να καταθέσει.

«Το πόσες ερωτήσεις θα σας τεθούν θα το κρίνει το δικαστήριο, δεν δείχνετε κανένα σεβασμό στο δικαστήριο», του επισήμανε ο εισαγγελέας.

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, ήταν ο πρώτος που κατέθεσε ότι η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ήταν μεν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις στο μυοκάρδιο αλλά αυτές, σύμφωνα με τον μάρτυρα, δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα στο κοσμηματοπωλείο αλλά σε προγενέστερο χρόνο του συμβάντος.

«Στην προκειμένη περίπτωση για τον Ζαχαρία Κωστόπουλο από κανέναν ιατροδικαστή δεν χαρακτηρίστηκαν οι 23 βλάβες θανατηφόρες. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι είναι βλάβες μαλακών μορίων, δηλαδή σε δέρμα και υποδόριο. (…) Επίσης, έχουμε την ορολογία ότι ο Ζακ απεβίωσε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, δεν αναφέρεται αν είναι πρόσφατες ή προγενέστερες, δεν περιγράφεται η χρονική περίοδος. Διά της ατόπου απαγωγής εκφέρουν γνώμη οι δημόσιοι ιατροί (Καλόγριας και Βαγενά) ότι οι αλλοιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κακώσεων και όλο αυτό το εντάσσουν σε έναν μηχανισμό στρες», κατέθεσε ο μάρτυρας.

«Δηλαδή, αν καθόταν στο σπίτι του εκείνη τη μέρα, θα είχε πεθάνει;» ρώτησε ένορκος και ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι ιατροδικαστής, «όχι ο μάντης Κάλχας». Τακτική δικαστής ρώτησε τον μάρτυρα αν η κλοτσιά που έχει καταγραφεί σε βίντεο να δέχεται το θύμα στο κεφάλι από τον κοσμηματοπωλη μπορούσε να προκαλέσει εξωαγγειακό αιμάτωμα, αλλά ο μάρτυρας επέμενε ότι δεν προκύπτει τέτοιο εύρημα στην ιατροδικαστική έκθεση του θύματος.

«Κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρει το παθολογικό υπόβαθρο του Ζακ», συνέχισε ο μάρτυρας και υποστήριξε ότι το θύμα είχε μακρά ηπατική βλάβη, ενώ χαρακτήρισε «τοξική για την καρδιά» την αντιρετροϊκή αγωγή. «Δεν ήταν 23 τα λακτίσματα άλλα τρία», είπε επίσης και τόνισε ότι κανένα δεν προκάλεσε τον θάνατο του Ζακ.

Ωστόσο, όπως σχολίασε η συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Κλειώ Παπαπαντολέων, όλοι οι προηγούμενοι ιατροδικαστές συγκλίνουν στο ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ ήταν θανατηφόρα, ότι η καρδιά του θύματος ήταν υγιής και ότι η βλάβη στο ήπαρ ήταν αδιάφορη με το επελθόν θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Δεκεμβρίου.