«Ναι. Ελπίζουμε σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ». Με αυτή τη φράση η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, τοποθετήθηκε σε δηλώσεις της προς την εφημερίδα Le Monde,  υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κάποια αντίφαση στην υποστήριξη ενός κόμματος το οποίο κινείται μεταξύ Αριστεράς και Άκρας Αριστεράς».

Ads

«Στην Ευρώπη υπάρχει ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί, με τους λαούς να παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες τους ενάντια στον ολοκληρωτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνεργών της, των διεθνών χρηματαγορών», δήλωσε η Λεπέν, η οποία έχει θέσει υποψηφιότητα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017.

Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου είπε – μεταξύ άλλων – ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, «αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα να παραμένει στην ευρωζώνη».

Παπαδημούλης: Ψεύτικη και αηδιαστική η συμπάθεια της Λεπέν

Ads

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έδωσε τη δική του απάντηση στο «φλερτ» της Μαρίν Λεπέν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Βολές» κατά Τσίπρα από τη ΝΔ

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις της Λεπέν εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε απομόνωση».

«Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της Λεπέν. Η ακροδεξιά σύμμαχός του, με δήλωση της στη Λε Μοντ λέει ότι ‘επιθυμούμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην ουσία αυτό θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών’!», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Και καταλήγει: «Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που δεν θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!».

ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ: Αρνηθείτε τη στήριξη της Λεπέν

Ωστόσο, η δήλωση της προέδρου τους ακροδεξιού FN προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας την άποψη της Λεπέν, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Εύα Καϊλή, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύξει τη δήλωση στήριξης από ένα ακροδεξιό κόμμα, «και να αποφύγει έτσι την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα των πολιτών».

Η ελληνική αλλαγή δεν θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των ευρωσκεπτιστών

«Η πολιτική αλλαγή στη Ελλάδα δεν πρέπει να σηματοδοτήσει και δεν θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού. Η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι ο αγώνας για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης μέσα από την πολιτική δημοκρατική ενοποίηση της» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.