Η Μαρία Λεπενιώτη είναι η Πρόεδρος του Δικαστηρίου που διαχειρίστηκε μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ιστορίας και εξέδωσε την ιστορική απόφαση για την Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική οργάνωση.

Ads

Εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Κατά τη διάρκεια της δίκης της ΧΑ προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α.

Κατά την θητεία της από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις. Συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», η εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η υπόθεση καταπάτησης Κωπηλατοδρομίου, είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις που έχει ασχοληθεί.

Ads

Ηταν, επίσης, η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».