Η τρίτη αξιολόγηση «πηγαίνει πολύ καλά», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Την χαρακτήρισε «αξιολόγηση υπόδειγμα» και υπογράμμισε ότι για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα η συζήτηση θα ξεκινήσει τώρα.

Ads

«Όλος ο κόσμος θέλει η Ελλάδα να πατήσει γερά στα πόδια της, αυτό θα άρει τις αμφιβολίες και θα δώσει ένα κλίμα βεβαιότητας, θα βάλει απαγορευτικό στους κερδοσκόπους. Σε αυτό το κλίμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας πρέπει και στο εσωτερικό της χώρας να στηριχθούν οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

Για την Προληπτική Γραμμή Στήριξης, ανέφερε ότι είναι μια από τις δυνατότητες που προβλέπονται στη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Είναι μια από τις πιθανές διόδους για το μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό προϋποθέτει ότι θα συμφωνηθεί η προσφυγή σε μια τέτοια δίοδο», τόνισε.

Για τις προκλήσεις της ΕΕ 

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι η ήπειρός μας πέρασε πολλά τα τελευταία τρία χρόνια και ότι στο τέλος αυτής της περιόδου, αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ότι οι εχθροί της περίμεναν ή οι Κασσάνδρες προέβλεπαν. Σημείωσε ότι «από τον Σεπτέμβριο αλλάζουν οι πολιτικοί άνεμοι στην Ευρώπη, για πρώτη φορά όλες οι οικονομίες μας είναι σε ανάπτυξη, η απασχόληση είναι σε ιστορικό υψηλό και στις 27 χώρες της ΕΕ, το ευρώ ξαναπαίρνει την θέση του ως άγκυρα σταθερότητας στο παγκόσμιο σκηνικό. Άρα, είναι πιθανότερο να δεχθούμε πίεση για νέες προσχωρήσεις παρά να δούμε νέες αποχωρήσεις από την ΕΕ».

Ads

Για το Μακεδονικό ζήτημα 

Όσον αφορά τις συζητήσεις με την ΠΓΔΜ, παρατήρησε ότι «ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζάεφ φαίνεται να καταλαβαίνει κάτι απλό, που η Ευρώπη το έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν: ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει χώρος για εθνικισμούς, για πατριδοκαπηλία, για αγάλματα και αλυτρωτισμούς και σε κάθε περίπτωση όποιος προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, όλα αυτά πρέπει να τα αφήσει πίσω του».

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αλλά δική της δουλειά είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να καταστεί σαφές ότι κάθε χώρα που έχει ως φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να το κάνει χωρίς να έχει λύσει θεμελιώδη θέματα που την χωρίζουν από τα κράτη μέλη μας. «Τα Σκόπια, πρόσφατα, υπέγραψαν μια σημαντική συνθήκη φιλίας και καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία που αίρει πολλά από τα διμερή τους προβλήματα. Είναι ώρα να κάνουν κάτι αντίστοιχο και με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας» πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό 

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν είπε ότι η κριτική προς την ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν είναι δικαιολογημένη. «Έχουμε χτίσει ένα σύστημα προστασίας στα εξωτερικά σύνορα, μπορούμε να διαχωρίζουμε αυτούς που χρειάζονται προστασία ασύλου από αυτούς που είναι παράνομοι και πρέπει να επιστραφούν. Έχουμε την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή που επιχειρεί και στα εξωτερικά σύνορά μας αλλά και κοντά στις ακτές της Λιβύης. Έχουμε τη συμφωνία με την Τουρκία που έβαλε πάτο στο βαρέλι. Και έχουμε και πολύ υψηλές χρηματοδοτήσεις στις χώρες της πρώτης γραμμής. Μόνο στην Ελλάδα εγκρίναμε περίπου μισό δισεκατομμύριο» είπε και πρόσθεσε «έχουμε και άλλα να κάνουμε. Μερικά κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί να μην επιμερίζονται ισότιμα τα βάρη στην ΕΕ. Δουλεύουμε, ώστε ως τον Ιούνιο να έχουμε μια νέα συμφωνία που θα λύνει τις τελευταίες εκκρεμότητες στη διαχείριση του προσφυγικού».