Ντισραέλι προς Σαμαρά: «Υπάρχουν ψέματα, καταραμένα ψέματα και στατιστικές!»

O αρχηγός της ΝΔ, στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της χώρας, τα εξής: «Τον Μάιο όμως – και μιλάω για το περασμένο μήνα -… τα φορολογικά έσοδα έκαναν τεράστια βουτιά. Και ελπίζω μην το μαθαίνετε τώρα από εμένα. Η νέα υστέρηση φορολογικών εσόδων έφτασε στο 1 δις ευρώ τώρα, μόνο στον μήνα Μάιο…».

Η όλη απλουστευμένη παρουσίαση του κ. Σαμαρά για τον μήνα Μάιο, μας έφερε στο νου τη ρήση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας του Μπέντζαμιν Ντισραέλι, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι: «Υπάρχουν ψέματα, καταραμένα (μεγάλα) ψέματα και στατιστικές!».

Ως προς τη σύνδεση της ανωτέρω ρήσης και της εισήγησης του αρχηγού της ΝΔ, αρχικά σημειώνεται ότι η εν λόγω υστέρηση φαίνεται υψηλή, λόγω των στόχων που είχαν τεθεί το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ειδικότερα, στους στόχους του πρώτου πενταμήνου  είχαν συμπεριληφθεί και 555 εκ ευρώ από την είσπραξη του φόρου εισοδήματος των εταιριών. Τον Μάιο εφέτος, λόγω αλλαγής των εντύπων δήλωσης εισοδήματος και της μετάθεσης των ημερομηνιών κατάθεσης τους, οι εν λόγω εισπράξεις είναι ΜΗΔΕΝ, καθώς έχουν μετατεθεί (και δεν έχουν χαθεί) τον επόμενο μήνα.

Οπότε, τα 555 εκ. ευρώ δεν είναι απώλεια εσόδων, αλλά απλά μετάθεση εσόδων για ένα και μόνο μήνα. Επίσης, μέρος της μείωσης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επιστράφηκαν (και φυσικά δεν χάθηκαν) τα κέρδη από τα ομόλογά μας, που διακρατούνται στις Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και αυτά είναι της τάξης των 132 εκατ. ευρώ. Αν λάβουμε τα δυο ανωτέρω στοιχεία, που δείχνουν μια προσωρινή μεταβολή σε κάποια δεδομένα των εσόδων και δεν υποδηλώνουν απώλεια εσόδων,  τότε το κενό των 944 εκ. ευρώ (και όχι του 1 δις ευρώ) του Μαΐου στην ουσία είναι 257 εκ. ευρώ!!!

Ας δούμε όμως και τη διαφορά ανάμεσα στα έσοδα που εισπράχθηκαν (3.846 εκ. ευρώ) και στους στόχους που είχαν τεθεί, (4.814 εκ. ευρώ), για τον Ιανουάριο του 2015 (επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λοιπόν). Η υστέρηση των εσόδων για τον πρώτο μήνα του νέου έτους ανήλθε σε 968 εκ. ευρώ!!!

Έτσι ξεκινήσαμε, με το βάρος μιας κληρονομιάς κοντά στο -1 δις ευρώ… Το γνωρίζει αυτό άραγε ο κ. Σαμαράς, ή το μαθαίνει τώρα;