Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η μαραθώνια ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψήφιων του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι νομικοί τους σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αίθουσα της ΓΓΕΕ στις 11 το πρωί και υπέβαλαν ερωτήματα προς την αρμόδια Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, ενώ εξέφρασαν και ενστάσεις για τη διαδικασία.

Ένταση προκλήθηκε όταν οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ANT1, Star, ΣΚΑΪ, στην αρχή της διαδικασίας, αντέδρασαν για μια σειρά ζητημάτων, από τις πιστοποιήσεις της ingularLogic έως και τα κρεβάτια που αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουν την επόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου στη δημοπρασία.

Όπως αναφέρουν οι Typologies, οι αντιδράσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα έντονες σε σημείο η Επιτροπή Διαγωνισμού να παρέμβει και να τους ζητήσει να ακολουθήσουν τη διαδικασία διαφορετικά θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας για την απομάκρυνσή τους από το κρατικό κτίριο της ΓΓΕΕ. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και συνεχίστηκε η ενημέρωση για τη δημοπρασία.

Ads

Εκ μέρους του κυβερνητικού σχεδιασμού, όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας την ερχόμενη Τρίτη, ενώ και κατά την σημερινή μέρα, διεξάγονταν εργασίες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς η δημοπρασία θα διεξαχθεί σε μία κλειστή και καλά φυλασσόμενη ΓΓΕΕ.

Αύριο, ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παρουσιαστούν οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής ενώ τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Η διαδικασία

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). 

Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση.  Σε αυτή τη δεύτερη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο. 

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή της με τον διαγωνισμό, ανακοινώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης. «Η λογική του «όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια», χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η ΝΔ.

«Η Ν.Δ. λειτουργεί – με μικρή χρονοκαθυστέρηση – ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες» απάντησε, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. «Η ΝΔ θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα» πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή ψηφισμένων νόμων του κράτους και του συντάγματος, ενώ εκτίμησε πως είναι ξεκάθαρο σε όλους, πως η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα σε καθεστώς όπου οι ισχυροί μονίμως ευνοούνται και οι αδύναμοι υφίστανται τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελεύθερων εμμονών της.