Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση με τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήθελε «να κλείσει σε μια fast track διαδικασία» την υπόθεση των υποκλοπών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ads

Ο Δημήτρης Μάντζος επισήμανε ότι «δεν γίναμε σοφότεροι, δεν το περιμέναμε εξάλλου».

Ωστόσο, όπως είπε, η συγκρότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναγκαίο βήμα, το οποίο όμως «αποτελεί μόλις το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας για την αποκάλυψη της αλήθειας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σημείωσε:

Ads

«Δεν γίναμε σοφότεροι, δεν το περιμέναμε εξάλλου. Αλλά το κλίμα που εισπράξαμε από μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση είναι ότι η κυβέρνηση μάλλον ήθελε να κλείσει σε μία fast track διαδικασία την υπόθεση. Εδώ δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς δεν θα σταματήσουμε αν δεν λάβουμε απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα».

Και αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη, επισήμανε ότι «και εμείς σε νομικό επίπεδο δεν θα μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα φέρνουμε συνεχώς νέα στοιχεία, συμπληρωματικά, ενισχυτικά της κατηγορίας, εφόσον αυτά προκύπτουν».

«Εκτός από την υπόθεση Ανδρουλάκη, υπάρχει η υπόθεση Κουκάκη ή και άλλες ενδεχόμενες υποθέσεις παρακολούθησης που, ακόμη και να δεν συνδέονται άμεσα, μπορούν να ενισχύσουν η μία την άλλη», σημείωσε.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος παραδέχθηκε στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έπρεπε να έχει ψηφίσει την τροπολογία για την ΑΔΑΕ καταργώντας τη δυνατότητά της να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, και πως «νεότερα στοιχεία και από τις καταγγελίες του ΚΚΕ μας οδηγούν στην απόφαση να εισηγηθούμε την κατάργηση της σχετικής διάταξης», ο Δημήτρης Μάντζος είπε:

«Αποτυπώνει μία γενικότερη στάση προβληματισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Κινήματος απέναντι σε αυτήν την τροπολογία», ενώ επικαλούμενος τα καθήκοντά του ως διευθυντή της Κ.Ο. τη δεδομένη χρονική περίοδο, ξεκαθάρισε:

«Εμφανίστηκε μία τροπολογία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξαφνικά, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, χωρίς ειδική αιτιολογία. Η γενική επίκληση του εθνικού συμφέροντος πολλές φορές οδηγεί σε απατηλά αποτελέσματα. Μετά από μερικές ημέρες, αφού κατέστη γνωστό στη νομική κοινότητα τι ακριβώς ψηφίστηκε, ήρθε η ίδια η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και έκρινε την τροπολογία αντισυνταγματική. Θα θέλαμε να δούμε αλλαγές στην ποινική μας νομοθεσία, με την κατάργηση αυτής της αντισυνταγματικής ρύθμισης», τόνισε ο κ. Μάντζος.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη στάση κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση Ανδρουλάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «οι παρακολουθήσεις, οι παγιδεύσεις τηλεφώνων, οι υποκλοπές και οι συνακροάσεις δεν είναι κανονικότητα. Ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. ή άνθρωποι της κυβέρνησης όλο αυτό το εμφανίζουν ως κάτι κανονικό, αναμενόμενο, φυσιολογικό. Λένε “τι φωνάζει ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ; Δεν έγινε και κάτι”. Δεν είναι θέμα μόνο του Νίκου Ανδρουλάκη και ενός πολιτικού κόμματος. Είναι θέμα κάθε πολίτη, είναι θέμα της Δημοκρατίας μας, είναι ζήτημα διαφάνειας και αφορά σε όλους μας».

«Το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ», κατέληξε ο κ. Μάντζος.