“Πότε θα γίνει κ. Πρετεντέρη (ενν. η πολιτική διαπραγμάτευση); Τη στιγμή που θα έχω στο μαντήλι που λένε στο χωριό μου, το πρωτογενές πλεόνασμα”. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υποσχέθηκε χθες βράδυ, σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ και στον Γιάννη Πρετεντέρη, ότι η Τρόικα και το Μνημόνιο θα φύγουν “όχι την Παρασκευή”, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά πάντως στο ορατό μελλον. Παραδέχθηκε, όμως, αυτό που έχουμε ήδη καταλάβει ότι δεν είναι ώρα τώρα για αλλαγές και ανατροπές, όλα θα γίνουν αφού αναγνωριστεί επισήμως, και από την Eurostat (τον Απρίλιο δηλαδή), η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ορόσημο των γερμανικών εκλογών που είχε κατασκευαστεί από την κυβέρνηση ως το σημείο μετά το οποίο θα δρομολογούταν η μεγάλη λύση του ελληνικού προβλήματος μετατίθεται χρονικά για την άνοιξη (και βλέπουμε). Τότε άλλωστε θα αρχίσει η ανάκαμψη, όπως προέβλεψε ο πρωθυπουργός, “μικρή και βιώσιμη ανάπτυξη”, και θα αφήσουμε πίσω τη χειρότερη χρονιά που έχουμε περάσει, το 2013 που πληρώσαμε περισσότερους φόρους μαζεμένους παρά ποτέ, όπως ο ίδιος αναγνώρισε. Της Αγγελικής Σπανού

Ads

Ο κ. Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πορεία των spread για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αλλαγής εικόνας σε σχέση με την ελληνική οικονομία και, φυσικά, δεσμεύτηκε ότι δεν θα παρθούν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, παρά μόνο διαρθρωτικά, τα οποία όμως δεν περιέγραψε. Επικαλέστηκε απλώς δυο παράδειγματα, τη μείωση της σπατάλης στο χώρο της υγείας και την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία παραπέμπουν αφενός σε περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας αφετέρου σε απολύσεις.

Το μοναδικό νέο που είπε έχει σχέση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ότι εξετάζει το σενάριο να μεταφερθεί στους Δήμους με ανταποδοτικότητα προκειμένου να καλύπτονται τα ελλείμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανεξέλεγκτα.

Προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν όταν η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τον είδε για ένα πεντάλεπτο, δημοσιοποίησε ότι την Παρασκευή είχαν τηλεφωνική συνομιλία και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μεταβεί στο Παρίσι και στο Βερολίνο, θέλοντας να δείξει ότι οι επικοινωνίες κορυφής είναι συνεχείς και φυσικές. Αλλά δεν πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση: “Αν εννοείτε αλλαγή των όρων του προγράμματος, δηλαδή εκεί που με περιμένουν να έχω 1,5% πλεόνασμα το ’14 να έχω 0,8%, ασφαλώς μου δίνει μεγάλα ανάσα. Αυτό όμως θα πρέπει να πάει πίσω σε όλα τα Κοινοβούλια και δεν το έχω ζητήσει. Δεν το έχουμε ζητήσει, ούτε μπορεί τώρα να γίνει”.

Ads

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, έδειξε ότι ξέρει τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία λέγοντας ότι ” 25% έχουμε χάσει στο εισόδημα, στο ΑΕΠ, την παραγωγή και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%”. Αλλά φυσικά ο ίδιος δεν ανέλαβε καμία ευθύνη γι αυτό. Αλλωστε το μήνυμα που εισπράττει από τον κόσμο είναι “Αντώνη προχώρα, μην κάνεις πίσω”, του το είπαν και σε ένα εστιατόριο στο Λουτράκι που πήγε πρόσφατα χωρίς να το μάθει κανείς, σύμφωνα με την αφήγησή του.

Αίσθηση προκάλεσε η θερμή στήριξη που προσέφερε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (“δούλεψε πολύ για να γυρίσουμε το καράβι”, “δεν τον νοιάζει το πολιτικό κόστος”), το κυβερνητικό του εταίρο Ευ. Βενιζέλο (“δεν του βρήκαν τίποτα για τα υποβρύχια, τίποτα για τη λίστα Λαγκάρντ”), ενώ χωρίς να ρωτηθεί ειδικά γι αυτόν θύμισε το παρελθόν του εξ απορρήτων του Χρύσανθου Λαζαρίδη στο Πολυτεχνείο προκειμένου να καταγγείλει την αξιωματική αντιπολίτευση: “Εχει ένα μόνιμο τικ ο ΣΥΡΙΖΑ -είπε ο πρωθυπουργός-. Όποιος δεν του αρέσει, τον αποκαλεί αμέσως αρκοδεξιό. Εδώ έχουν πει για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ο άνθρωπος ο οποίος ήταν φυλακισμένος και βασισμένος επί χούντας μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, ακροδεξιό”.

Και η πλέον ηχηρή δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν ότι σε έναν χρόνο θα υπάρχει δωρεάν wi fi σε ολόκληρη την Ελλάδα (όταν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν ευρυζωνικότητα σε μεγάλο μέρος της επικράτειας).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πάρα πολλά ο πρωθυπουργός πέρα από το κλασικό γαλάζιο, ότι χρησιμοποιεί “ναι μεν αλλά” όταν καταδικάζει τη βία και ότι υπάρχει κακοφωνία συνιστωσών. Ο Α. Σαμαράς εμπλούτισε την ατζέντα της πόλωσης με νέα στοιχεία:

-“Ο Τσίπρας δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση. Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, «σκοτώνει» την οικονομία.

-“Θα καταργήσει υποθέτω αύριο τον εθνικό ύμνο. Είναι πολύ εύκολο”.

-Θέλουν “χριστιανόσημο”

-“Αυτό ο Ίωνας Δραγούμης το ονόμαζε «κομπογιαννιτισμό».  να πρέπει να αντιγράφεις κάποιον άλλον συνέχεια, που τελικά χάνεται.

-“Υποστηρίζει μιαν Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες. Υποστηρίζει μια Ελλάδα χωρίς εξωτερική πολιτική”.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι εκλογές θα γίνουν το 2016 και μάλιστα αναφέρθηκε και στην εκλογή προέδρου την άνοιξη του 2015 λέγοντας ότι οπωσδήποτε θα βρεθεί κάποιο πρόσωπο με εκτόπισμα εντός και εκτός συνόρων, το οποίο δεν θα προέρχεται απαραίτητα από τη Νέα Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του θα προσφέρει food for thought στους ενδιαφερόμενους που είναι πολλοί και ανάμεσά τους κάποιοι που γαλάζιοι που θα αισθανθούν, ίσως, αποκλεισμένοι.

Το πολιτικό συμπέρασμα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι ότι η ΝΔ θα επιμείνει στη στρατηγική της έντασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επενδύσει στις εσωτερικές αντιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αναζητά επίμονα -για να την αναδείξει- κάθε διαφοροποίηση και κάθε υπερβολή. Επίσης, ότι η σημαία της αντίστασης στην Τρόικα υπεστάλη, η πολιτική διαπραγμάτευση αναβάλλεται και ακολουθείται και πάλι η μέθοδος της πρόθυμης συμμόρφωσης χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα σηκωθεί ένα ακόμη κύμα λιτότητας χωρίς να υπάρξει κοινοβουλευτικό ατύχημα.