«Στη ζοφερή εποχή που ζούμε, δεν δικαιούμαι να απέχω», τονίζει ο Μανώλης Γλέζος σε δήλωσή του σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν κλείσει τα 92 του χρόνια. «Ζητάω από τον ελληνικό λαό να μας δώσει την εμπιστοσύνη του, ώστε να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Ευρώπη», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

«Λίγο πριν κλείσω τα 92 μου χρόνια, αποδέχτηκα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών συναγωνιστών να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Ο λόγος είναι προφανής: στη ζοφερή εποχή που ζούμε, δεν δικαιούμαι να απέχω», αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας Μανώλης Γλέζος στη δήλωσή του.

«Κι ακόμα υπάρχει ένας ιδιαίτερος, δικός μου λόγος: η κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οι συμμαχητές μου που χάθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν ή πέθαναν απροσκύνητοι με καλούν να τους εκπροσωπήσω, όρθιος, στις επάλξεις του χρέους», προσθέτει. «Γέρασα διεκδικώντας γι’ αυτούς και για τη χώρα μας το αυτονόητο: την απονομή δικαιοσύνης. Είναι πολύ αργά τώρα να το βάλω κάτω. Είναι καιρός η υπόθεση των γερμανικών οφειλών να τελειώνει. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με έναν τρόπο: τη δικαίωσή μας», καταλήγει η δήλωση.

Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων

«Λέμε όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, όχι στην Ευρώπη του χρήματος, όχι στην Ευρώπη της υποταγής των αδυνάτων στους ισχυρούς, αλλά, λέμε ναι σε μια Ευρώπη ισονομίας, ισοπολιτείας, μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας», αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

Απατώντας σε ερώτηση γιατί αποφάσισε να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν πρόκειται για θέμα «αντιπερισπασμού, πλεκτάνης ή ίντριγκας», ενώ τονίζει: 

«Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν πέφτω σε παγίδες που σχετίζονται με πολιτικές πλεκτάνες, με ίντριγκες δηλαδή. Συνεπώς η αλληλοπρόταση με βρήκε ώριμο γιατί ήδη είχαν προηγηθεί προτάσεις από πολλούς συναγωνιστές. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο για να μεταφέρω στην Ευρωβουλή το αίτημα του ελληνικού λαού να εξοφληθούν οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για εμένα είναι χρέος προς τους συναγωνιστές μου της περιόδου της κατοχής. Είναι εξόφληση χρέους προς τους συναγωνιστές μου που χάθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν ή πέθαναν απροσκύνητοι. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε θέμα αντιπερισπασμού, που λένε μερικοί ή πλεκτάνης, ίντριγκας που αναφέρουν άλλοι. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω ευθύς εξαρχής γιατί πολλά σχετικά διαδίδονται».

Παράλληλα ο Μανώλης  Γλέζος υπογραμμίζει  ότι έχει «έναν ολόκληρο σχεδιασμό και προγραμματισμό για τον τρόπο διεκδίκησης και στο ευρωκοινοβούλιο των οφειλών της Γερμανίας». Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι «πρώτον, δεν πρέπει να θεωρούμε ένοχο τον γερμανικό λαό για όσα διέπραξε το Γ’ Ράιχ εναντίον της ανθρωπότητας και εναντίον της Ελλάδας. Δεύτερον, πρέπει να μας διέπει και να πρυτανεύει σε μας το αίσθημα της ανάπτυξης φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και τρίτον, θα μπορούσε ο πολιτισμός, η αξιοποίηση του πολιτισμού της Γερμανίας και της Ελλάδας να αποτελέσουν βάθρο για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη πολιτισμού και ειρήνης, μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας όπου δεν θα διαφεντεύει το χρήμα την πορεία της ανθρωπότητας, την πορεία της Ευρώπης».